Rozgrzewająca zupa krem z dyni z indyjską nutą. Bez glutenu, bez mięsa.

Jesień w pełni, czyli sezon przeziębieniowy. Warto wtedy postawić na posiłki rozgrzewające. Poza tym termogeneza i te sprawy. Dynia i batat. Oba warzywa pomarańczowe, oba mają słodki smak. Dlatego aby go przełamać i nadać daniu wyrazistości dosypałam kilka tajemnych przypraw.

Składniki:
– dynia hokaido (ze skórką)
– jeden większy batat
– średnia cebula
– 3 ząbki czosnku
– ok 3 cm korzenia imbiru (ewentualnie ok pół łyżeczki mielonego)
– pół łyżeczki mielonej kolendry
– łyżeczka kurkumy
– pół łyżeczki pieprzu cayane
– sól do smaku
– czosnek niedźwiedzi lub kolendra świeża do posypania
– mleko kokosowe 200 – 400 ml ( w zależności od upodobań)

Wykonanie prościzna. Na łyżce oleju kokosowego zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, przeprasowany czosnek i starty na drobnej tarce imbir. Dodaj przyprawy, wymieszaj i zostaw na 2-3 minuty. Dorzuć pokrojony w kostkę batat i pozbawioną miąszu, również pokrojoną dynię.  Duś przez chwilę. Następnie zalej wodą do wysokości warzyw. Gotuj około 25 min. Do miękkości dyni i batata. Zdejmij z ognia dodaj mleko kokosowe. Następnie zblenduj.
Na talerzu możesz dorzucić plasterek sera i posypać czosnkiem niedźwiedzim lub posiekaną kolendrą.

 

Foto zrobione przez Anna Smirnova


Sporo czasu poświęciłyśmy aby powstał ten przepis. Teraz liczymy na Ciebie, bo tworzymy, to miejsce również z myślą o Tobie. Bądźmy w kontakcie:


2 thoughts on “Rozgrzewająca zupa krem z dyni z indyjską nutą. Bez glutenu, bez mięsa.

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: