JEDZENIE,  kolacje,  obiady

Zapiekanka bezglutenowa prawie jak pizza

Nuda w kuchni podobnie jak w sypialni doskwiera. Jak samej trudno coś wymyślić dobrze, że z pomocą przychodzą koleżanki z grupy mamy ruszamy.

Na tapetę wpadła zapiekanka aaaaaa przepraszam według dzieci to pizza i tego się trzymamy.

zapiekanka bezglutenowa

To do szczegółów.

Składniki:

  • mąka gryczana 60 g
  • mąka kukurydziana 40 g
  • mąka ryżowa 40 g
  • płatki owsiane bezglutenowe 50 g (można użyć zwykłych)
  • jaja 3 szt
  • mleko 200 ml
  • cebula
  • czosnek
  • papryka czerwona
  • groszek zielony mrożony 50 g
  • oliwki czarne 100 g
  • mozarella 125 g  (jedna kulka)
  • olej kokosowy lub olej rzepakowy
  • sól, pieprz, bazylia
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji.

Czosnek, cebulę obieramy i kroimy. Paprykę po usunięciu gniazda nasiennego również kroimy. Groszek wrzucamy na chwilę na gotującą się wodę. Oliwki odsączmy i kroimy. Czosnek, cebulę, paprykę podsmarzamy/dusimy na patelni. Formę do tarty wysmarować „tłuszczem”. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Wylewamy cienką warstwę ciasta i pieczemy przez 10 min. Po upływie tego czasu wkładamy wszystkie warzywa i zalewamy resztą ciasta. Całość posypujemy przyprawami i startym serem. Ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi. Pieczemy prze około 40-45 min.

Podałam z rukolą, dzieci nie odpuściły ketchupu 🙂

prawie pizza

Całość to około 1500 kcal. W przypadku podzielenia na 6 kawałków, jeden ma około 250 kcal.

pizza tabela kcal

Inne  pomysły na bezglutenowy obiad .

komentarze 2

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: