Wytrawna lekka tarta brokułowo-twarogowa

Lubię tarty na słodko lecz wersje ‚na słono” uwielbiam. Wiele dodatków może spowodować, że tarta przestanie być „dietetyczna” moja propozycja jest lekka a w dodatku pyszna.

tarta twarogowo-brokułowa

Składniki ciasto na spód:

  • mąka żytnia razowa typ 2000 150 g
  • jogurt naturalny 80 ml
  • jajko
  • sól 5 g (łyżeczka)

Składniki na farsz tarty:

  • twaróg chudy 300 g
  • brokuł 500 g (świeży)
  • jajka 2 szt
  • jogurt naturalny 100 ml
  • sól, pieprz, zioła

Zaczynam od ciasta. Mąkę, jajko, jogurt i sól łączę i zagniatam na jednolite ciasto. Gdy się będzie przyklejało (mąka mące nie równa) podsypuję trochę mąką. Rozwałkowuję, układam w formie i robię dziurki widelcem (lub wykorzystuję do tego domowych pomocników). Podpiekam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 10 minut i studzę.

Gdy ciasto jest w piekarniku, do gotującej wody wrzucam brokuły podzielone na różyczki i blanszuję. Jogurt, jajka i przyprawy mieszam dokładnie widelcem. Na ciasto wrzucam brokuły, kruszę twaróg i polewam wcześniej rozbełtanym sosem jajeczno-jogurtowym. A teraz już tylko na 20 minut do piekarnika i gotowe.

Smacznego!

Całą tartę podzieliłam na 8 kawałków. Wartości odżywcze w 1 kawałku: białko – 14,3 g, tłuszcz – 2,9 g, węglowodany – 16,8 g. Jeden kawałek to 155 kcal.

tarta kalorie

Zobacz koniecznie:

sniadanie to wyzwanieDołącz do grupy aktywnych Mam:cropped-mamy-ruszamy-projekty-proArte-Marta-Machalewska-Maciej-Mech-www.studio-proarte.pl_.jpg

Znajdź nas na Instagramie:

ilo olo11169053_10205109642593257_978717547_n

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: