Wegetariański krem z pieczonego buraka z serem feta – bez glutenu, bez cukru.
Na chłodnik jakoś za zimno, a na buraki ochota. Zatem popełniłam krem z pieczonych buraków.
Składniki:
– 1,5 litra wywaru warzywnego
– 1 kg buraków
– 150 g jabłka (1 małe)
– 60 g czosnku (4 duże ząbki)
– 100 g cebuli
– 10 g masła (łyżka stołowa)
– 20 g octu jabłkowego (2 łyżki stołowe) – dodawajcie do smaku, można także użyć soku z cytryny
– 50 g sera typu feta
– sól i pieprz do smak
Przygotowanie:
Bulion warzywny polecam ugotować samemu i nie wspierać się gotowcami. Taki z włoszczyzny w zupełności wystarczy.
Buraki pieczemy w piekarniku przez około godzinę w temp. ok 180 stopni. Następnie studzimy, obieramy i kroimy na plasterki. W sporym rondelku dusimy na maśle cebulę, czosnek przeciśniety przez prasę, następnie dodajemy buraczane plastry oraz jabłko i dusimy ok. 15 min. Następnie dolewamy ok 70% wywaru i ocet i gotujemy koło 10 min i blendujemy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, jak trzeba dokwaszamy octem lub sokiem z cytryny. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta rozcieńczamy ją pozostałym wywarem, aż otrzymamy odpowiadającą nam konsystencję.
Przed podaniem wrzucamy kilka kosteczek fety.


Może Ci się spodobać

Czekoladowe fit OREO wersja bezglutenowa [PRZEPIS]
07/03/2019
Proste babeczki jaglane
04/04/2016