desery/przekąski,  JEDZENIE

Wegańskie krówki o smaku słonego karmelu [PRZEPIS]

Jak z czterech składników mogło wyjść coś tak pysznego? Dalej nie mogę wyjść z szoku. Nie dość, że składników mało, krówki są banalne w przyrządzeniu. Zapomniałam wspomnieć, że krówki są o smaku słonego karmelu. Wiem, wiem brzmi … dlatego nie przedłużam i przechodzę do rzeczy, a ty po prostu musisz wypróbować.

 

Składniki:

  • daktyle 13 sztuk (250 g) wcześniej namoczone w ciepłej wodzie
  • tahini 1/2 szklanki (120 ml)
  • szczypta soli
  • gorzka czekolada 200 g  roztopionej w kąpieli wodnej (sprawdź skład)

MASZ JUŻ SWOJĄ WITAMINĘ D

kliknij po >>> ZAPAS WITAMINY D (bez kosztów wysyłki)


Przygotowanie:

Namoczone wcześniej daktyle, tahini i sól zblenduj dokładnie. Możesz użyć robota lub blendera ręcznego. Tak przygotowaną masę włóż do formy (moja była 22 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze rozprowadź. Masę możesz lekko poprzyciskać. Włóż do zamrażarki na 2 godziny. Następnie pokrój na 12 lub 24 równe części. i zanurz w roztopionej (lecz nie gorącej) czekoladzie. Ilość kawałków zależy od tego czy chcesz malutkie krówki na jeden kęs czy takie na dwa gryzy 😉 Sprawdź aby każdy kawałek krówki był dobrze pokryty czekoladą. Możesz jeść od razu, możesz wrzucić jeszcze na chwilę do zamrażarki. Przechowuj w zamykanym  pojemniku w lodówce do 5 dni.

Podoba ci się ten przepis zostaw <3 lub komentarz na insta.



	

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: