Tarta z łososiem i porem [PRZEPIS]

Pieczenie idzie mi ostatnio wyśmienicie 😉 Tym razem podrzucam wam #przepis na wytrawną tartę z łososiem, na kruchym spodzie. Nieskromnie napiszę, że kolejny udany wypiek. Wypróbujcie koniecznie.

 

Składniki:

  • mąka orkiszowa 2 kubki (280 g)
  • masło 140 g (zimne)
  • łosoś wędzony  SuperFish 200 g (dwa opakowania)
  • por 2 sztuki (duże)
  • jajka 5 sztuki (duże)
  • szczypiorek
  • śmietana 30% 200 ml (jeśli chcesz zredukować ilość kcal możesz zamienić na jogurt)
  • musztarda ostra 1 łyżka
  • sól, pieprz

 

Na początek ciasto. Do mąki dodać pokrojone zimne masło (120 g), jedno żółtko i szczyptę soli. Ciasto wyrobić. W razie potrzeby można dodać łyżkę zimnej wody, aby składniki się połączyły. Gdy ciasto będzie gotowe włożyć do lodówki na kwadrans. Po tym czasie wyłożyć formę na tartę wysmarowaną masłem. Moja forma ma 29 cm. Jeśli nie masz specjalnej formy na tartę możesz użyć tortownicy, wtedy cisto wyłóż do połowy bocznej ścianki. Kolejny krok, to nakuwanie ciasta widelcem. Piec przez 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.

 

Gdy ciasto się piecze można zająć się farszem. Pory pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na maśle (20 g) aż zmiękną, czyli około 5 minut. Pory przełożyć na tartę.

 

 

Śmietanę, jajka i musztardę zmiksować. Dorzucić posiekany szczypiorek, sól, pieprz i wymieszać. Powstałą masę wylać na pory. Na wierzch ułożyć pokrojonego w paski łososia. Piec przez około 50 minut w 180 stopniach. Smacznego.

 

 

 

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: