Tarta w moment zeżarta [PRZEPIS]

Ostatnio mój mąż wyskoczył na warsztaty kulinarne z naszą małą pociechą. Jakiś czas temu swój żywot zaczęła inicjatywa WYCZESANY TATA. Zaczęło się od warsztatów, na których tatusiowie uczyli się czesać swoje córeczki. Potem inicjatywa nabrała wiatru w żagle i poszło szerzej. Ostatnio wzięli się za gotowanie. Mój mąż, ten co nam wciska, że on i garnek to się nie godzi, wziął i poszedł, potem ugotował i do domu przyniósł. Wiecie matki co to znaczy ciepły obiad, podany na talerzu pod nos? No jak chodzicie do restauracji to wiecie, ale jak nie chodzicie i wiecie to złotego chłopa macie. A jak nie wieci to Wam podrzucam przepisy co każdy chłop umi. Jak mówi, że nei umi to go za łeb i do gara, bo jak inny umi to i on umi.

Na ostatnim WYCZESANYM TACIE ugotowali:

Tartę co ją macie niżej!
Kulki mocy – przepis TUTAJ
Tortille godzille – przepis TUTAJ
Magiczne źródło energii – przepis TUTAJ

W kilku przypadkach podam Was przepis orygialny, ale podrzucę też nasze bezglutenowe modyfikacje, bo wiemy, że czyta nas gro bezglutków.

Tarta w moment zeżarta RAZ!

Składniki:
mąka 300 g (pszenna)
modyfikacja: mix mąk 100 g gryczana, 100g kukurydziana, 50 g ryżowa, 50 g ziemniaczana
400 g jogurtu (polecamy bez mleka w proszku)
6 jaj
proszek do pieczenia (bezglutki kamień winny)
ser a’la feta półtłusty
mała cukinia
150 g pieczarek
100 g łosoś wędzony
mała papryka
mała cebula
czosnek 2 ząbki
przyprawy: bazylia, oregano, tymianek
ew. masło klarowane 1 łyżeczka

Ciasto:
Z mąki, 2 łyżek jogurtu, 2 jajek i połowy łyżeczki proszku do pieczenia zagnieć ciasto. Następnie włóż na 15 min do lodówki.
Następnie dno formy wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto. Wygnieć dokładnie, równo, zakładając ciasto na ścianki formy. pokłuj wiasto widelcem i włóż do piekarnika rozgrzanego na 200 st. Celsjusza na 20 min.

Farsz:
Umyj warzywa i pokrój. Cukinię pokorojoną w półtalarki z cebulką wiórkach i czosnkiem w plasterki możesz zasmażyć na patelni, najlepiej na maśle klarowanym, ale nie musisz. Łososia porwij na małe kawaleczki. Paprykę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki.

Jajka, jogurt, pokrojona  wkostkę fetę i wlej do jednej miski i wymieszaj, Przypraw pieprzem i ziołami do smaku.

N upieczony spód tarty wyłóż warzywa i zajej je masą jajeczno-jogurtową.  Całość włóż do piekarnika na ok 30 min. Tarta powinna się zarumienić. Prawda, że proste?

Dajcie znać czy tatusiowie podjęli się zadania, na naszego FB ślijcie fotki, chętnie się podzielimy!


Sporo czasu poświęciłam aby powstał ten tekst. Teraz liczę na Ciebie, bo tworzymy, to miejsce również z myślą o Tobie. Bądźmy w kontakcie:


 

Ilona, mama, trener

Mama Basi, trener personalny: - instruktor lekkoatletyki - instruktor kulturystyki - instruktor fitness - trener Blackroll - trener TRX - trener PFS - trener Boot Camp

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: