
Tarta a’la bolognese [PRZEPIS]
Moja córka kocha spaghetti, a ja już mam dość makaronu. Drogą kompromisu stworzyłyśmy razem tarte a’la spaghetti. Wyszła zacnie. W sumie to wiedziałam, że wyjdzie, ale czego czlowiek sam nie zrobi to nikomu przecież nie poleci.
Pojechałyśmy jednym ciągiem. Robiąc tartę z POREM I KABANOSEM za jednym rozgrzaniem piekarnika wjechała też na pomidorowo.
Składniki na ciasto:
– 160 g – 200 g mąki żytniej. Zacznijcie od 160g i jeśli ciasto będzie się kleiło podsypujcie. Niestety gramatura zależy od typu mąki, której używacie. Ja miałam pełnoziarnistą.
– duże jajko
– 100 g gęstego jogurtu
– 0,5 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka kamienia winnego lub proszku do pieczenia
– masło do wysmarowania formy
Skladniki na farsz:
– 400g wołowego mięsa mielonego
– 1 cebulka
– 3 ząbki czosnku
– 400 ml pasaty pomidrowej bez cukru
– garść oliwek
– sól, pieprz, oregano (ja miałąm zielone, czarne też będą ok)
– zielona bazylia
– mozarella (jedna kulka)
Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników. Zagniecione rozciągamy na blaszcze wysmarowanej tłuszczem, ja użyłam masła. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i pieczemy ok 25 min. Ja nawet trzymam chwilę dłużej, lubię jak ciasto trochę zbrązowieje i jest takie jakby chlebowe. Jak wyleję na niego mokre składniki to mięknie, ale się nie rozciapcia.
Na patelni dusimy mięso, gdy się pozamyka, dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez prasę. Dusimy chwilę i zlewamy pomidorami. Doprowadzmy do wrzenia, dodajemy oregano, sól i pieprz do smaku. Odstawiamy na moment. Przestanie bulgotać i troszeczkę zgęstnieje.
Wylewamy masę na ciasto, posypujemy startą mazarellę i zapiekamy ok 20 min w temperaturze 180 stopni. Ser powinien się ładnie zarumienić!
Sporo czasu poświęciłam aby powstała ta galeria. Teraz liczę na Ciebie, bo tworzymy, to miejsce również z myślą o Tobie. Bądźmy w kontakcie:
- zostaw komentarz – Twoja opinia jest dla mnie bardzo ważna
- polub nasz FP Mamy ruszamy, będziesz na bieżąco
- dołącz do grupy, będziemy wtedy w stałym kontakcie:
- SPORT/DIETA/MOTYWACJA –> TUTAJ
- DZIECKO/MACIERZYŃSTWO –> TUTAJ
- jesteśmy też na Instagramie:
- mama dietetyk Ola –> TUTAJ
- mama trener Ilona –> TUTAJ
- jeśli tekst Ci się spodobał udostępnij go dalej
Ilona, mama, trener
Mama Basi, trener personalny: - instruktor lekkoatletyki - instruktor kulturystyki - instruktor fitness - trener Blackroll - trener TRX - trener PFS - trener Boot Camp

15 przesądów dotyczących małych dzieci.
Może Ci się spodobać

Prażona ciecierzyca – pyszna i zdrowa przekąska bezglutenowa
14/01/2015
Humus konopny [PRZEPIS]
16/10/2019