Tapioka deser nie tylko dla alergika

Różnorodność to podstawa, żeby to hasło nie było tylko teorią, działam. W ramach poszerzania ilości produktów w mojej kuchni w tym tygodniu sięgnęłam po tapiokę. Kupując nie miałam pojęcia co z niej zrobię lecz już wiem 🙂

Tapioka to skrobia otrzymywana z manikou. Na rynku dostępna jest jako mąka lub grysik.

tapioka

Zalety:

  • jest HIPOALERGICZNA
  • zawiera lekkostrawne węglowodany
  • nie zawiera glutenu i cholesterolu
  • nie ma smaku
  • można ją stosować jako zagęstnik do deserów i sosów.

To wiemy czym jest tapioka i co dalej?

deser z tapioki

Składniki:

  • tapioka 1/2 szklanki
  • mleko kokosowe lub mleko ryżowe 1 i 1/2 szklanki
  • karob lub kakao 1 łyżka (tu w zależności od upodobań)
  • syrop z agawy lub coś słodzącego (opcjonalnie, ja robiłam bez)
  • owoce świeże lub mrożone w zależności od pory roku i upodobań
  • wiórki kokosowe.

Tapiokę namoczyłam na noc w wodzie w stosunku 1:3 czyli na 1/2 szklanki tapioki dałam 1 i 1/2 szklanki wody. Rano przed odcedzeniem wymieszałam tapiokę. W garnuszku zagotowałam mleko (można dodać przyprawy) i wrzuciłam tapiokę. I tu ostrożnie, trzeba ją pilnować, czyli ciągle mieszać bo szybko się przypala. Gotujemy aż kuleczki się zeszklą, a masa nam zgęstnieje . Trwa to chwilę, więc fakt mieszania niech Was nie zniechęci.

Około 1/3 masy przełożyłam do drugiego garnka i dodałam karobu.

truskawkowa tapioka

Tapiokę i owoce (w moim przypadku mus truskawkowy, a truskawki z mrożonki) przełożyłam do szklanki tworząc kolorowe warstwy, które przekładałam wiórkami kokosowymi.  W przypadku owoców można poszaleć z musami np. ananasowy, mango lub użyć owoców w całości np. malin czy borówek.

Smacznego!

Inne pomysły na desery : KLIK

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: