Tapioka deser nie tylko dla alergika
Różnorodność to podstawa, żeby to hasło nie było tylko teorią, działam. W ramach poszerzania ilości produktów w mojej kuchni w tym tygodniu sięgnęłam po tapiokę. Kupując nie miałam pojęcia co z niej zrobię lecz już wiem 🙂
Tapioka to skrobia otrzymywana z manikou. Na rynku dostępna jest jako mąka lub grysik.
Zalety:
- jest HIPOALERGICZNA
- zawiera lekkostrawne węglowodany
- nie zawiera glutenu i cholesterolu
- nie ma smaku
- można ją stosować jako zagęstnik do deserów i sosów.
To wiemy czym jest tapioka i co dalej?
Składniki:
- tapioka 1/2 szklanki
- mleko kokosowe lub mleko ryżowe 1 i 1/2 szklanki
- karob lub kakao 1 łyżka (tu w zależności od upodobań)
- syrop z agawy lub coś słodzącego (opcjonalnie, ja robiłam bez)
- owoce świeże lub mrożone w zależności od pory roku i upodobań
- wiórki kokosowe.
Tapiokę namoczyłam na noc w wodzie w stosunku 1:3 czyli na 1/2 szklanki tapioki dałam 1 i 1/2 szklanki wody. Rano przed odcedzeniem wymieszałam tapiokę. W garnuszku zagotowałam mleko (można dodać przyprawy) i wrzuciłam tapiokę. I tu ostrożnie, trzeba ją pilnować, czyli ciągle mieszać bo szybko się przypala. Gotujemy aż kuleczki się zeszklą, a masa nam zgęstnieje . Trwa to chwilę, więc fakt mieszania niech Was nie zniechęci.
Około 1/3 masy przełożyłam do drugiego garnka i dodałam karobu.
Tapiokę i owoce (w moim przypadku mus truskawkowy, a truskawki z mrożonki) przełożyłam do szklanki tworząc kolorowe warstwy, które przekładałam wiórkami kokosowymi. W przypadku owoców można poszaleć z musami np. ananasowy, mango lub użyć owoców w całości np. malin czy borówek.
Smacznego!
Inne pomysły na desery : KLIK
Może Ci się spodobać

Czekoladowe batony z płatkami.
04/11/2016
Bezglutenowe ciasto z powidłami ze śliwek [PRZEPIS]
06/11/2017