Szybkie placki z cukinii i marchewki [PRZEPIS]

Ostatnio czasu jak na lekarstwo więc im prościej tym lepiej w kuchni. Prościej czyli szybciej. Nie zapominam jednak o smaku. Placki warzywne mogą stanowić samodzielne danie na przykład kolacji. Spokojnie mogą stanowić warzywny dodatek do jakiejś ryby czy mięsa w trakcie obiadu.

Składniki:

  • średnia cukinia
  • marchewka
  • natka pietruszki posiekana
  • mąka kokosowa 2 łyżki (może być inna jaglana, kukurydziana itp.)
  • jajko (lub 2 w zależności od rozmiaru)
  • czosnek ząbek wyciśnięty
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • łyżka tłuszczu (ja dałam masło klarowane)

Cukinię dokładnie umyj. Obierz marchewkę. Warzywa zetrzyj na grubych oczkach. Dodaj mąkę, jajko, natkę pietruszki, czosnek, sól, pieprz.

Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż placki. Placki można upiec w piekarniku wtedy tłuszcz dodaj do środka. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nałóż placki. Piecz około 20-25 minut w 180 stopniach. Ja piekłam w piekarniku.

Możesz podać z jakimś sosem, dipem.

Dołącz do grupy aktywnym mam na FB:

cropped-mamy-ruszamy-projekty-proArte-Marta-Machalewska-Maciej-Mech-www.studio-proarte.pl_.jpg

Instagram, tam też jesteśmy:

iloolo11169053_10205109642593257_978717547_n

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: