
Szybkie placki z cukinii i marchewki [PRZEPIS]
Ostatnio czasu jak na lekarstwo więc im prościej tym lepiej w kuchni. Prościej czyli szybciej. Nie zapominam jednak o smaku. Placki warzywne mogą stanowić samodzielne danie na przykład kolacji. Spokojnie mogą stanowić warzywny dodatek do jakiejś ryby czy mięsa w trakcie obiadu.
Składniki:
- średnia cukinia
- marchewka
- natka pietruszki posiekana
- mąka kokosowa 2 łyżki (może być inna jaglana, kukurydziana itp.)
- jajko (lub 2 w zależności od rozmiaru)
- czosnek ząbek wyciśnięty
- sól
- pieprz świeżo mielony
- łyżka tłuszczu (ja dałam masło klarowane)
Cukinię dokładnie umyj. Obierz marchewkę. Warzywa zetrzyj na grubych oczkach. Dodaj mąkę, jajko, natkę pietruszki, czosnek, sól, pieprz.
Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż placki. Placki można upiec w piekarniku wtedy tłuszcz dodaj do środka. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nałóż placki. Piecz około 20-25 minut w 180 stopniach. Ja piekłam w piekarniku.
Możesz podać z jakimś sosem, dipem.
Dołącz do grupy aktywnym mam na FB:
Instagram, tam też jesteśmy:
Może Ci się spodobać

Sorbety – lody bez jaj, bez cukru i bez mleka [PRZEPIS]
14/01/2015
Burgery z quinoa ze szpinakiem [PRZEPIS]
01/02/2019