Szpinakowelove czyli tarta ze szpinakiem

Mimo, że już lato, za oknem pogoda średnia, temperatury umiarkowane, więc kolacja na ciepło nie wadzi.

Z tego co było akurat dostępne w domu wyszła tarta szpinakowa.

tarta ze szpinakiemSkładniki na spód tarty:

  • mąka żytnia razowa 160 g
  • jogurtu naturalnego typu greckiego 100 g
  • jajko
  • sól 5 g (łyżeczka)

Składniki na „farsz”:

  • twaróg chudy 300 g
  • szpinak 450 g (świeży lub mrożony)
  • czosnek 25 g (5 ząbków)
  • 2-3 jajka
  • jogurt naturalny typu greckiego 150 g
  • sól, pieprz

Zaczynamy od ciasta, a właściwie zanim ubrudzisz sobie ręce włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 stopi. Mąkę, jogurt, jajko i sól łączymy i zagniatamy na jednolitą masę. Spód możesz rozwałkować lub „rozgnieść” palcami. Gdyby ciasto się kleiło podsyp trochę mąką. Formę nasmaruj tłuszczem np. olejem kokosowym (warto to zrobić przed zabawą z ciastem). Gdy ciasto jest już w formie nakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika na około 10 minut aby się podpiekło. Po upływie tego czasu wyjmij do wystygnięcia.

Czosnek pokrój lub wyciśnij (wedle uznania) i zeszklij na patelni, dorzuć szpinak. W zależności czy jest on mrożony czy nie podlej wodą aby go poddusić pod przykryciem. Po kilku minutach zdejmij pokrywkę aby nadmiar wody odparował. Twaróg pokrusz lub rozgnieć widelcem. Jajka, jogurt i przyprawy wymieszaj. Szpinak, twaróg i „sos” jajeczno-jogurtowy wymieszaj i przełóż na wcześniej podpiecze ciasto. Teraz już tylko 20-25 minut w piekarniku i tarta gotowa.

tarta twarogowa

Wartości odżywcze (3 porcje – 1 porcja 2 kawałki, czyli cała tarta to 6 kawałków )

Wartość energetyczna 1267 kcal
Białko 112.39 g
Tłuszcze 19.93 g
Węglowodany strawne 177.60 g
Błonnik 21.51 g

tarta szpinak twaróg Jeden kawałek w liczbach:

  • 211 kcal
  • B – 18,7 g; W – 29,6 g; T – 3,3 g

 


Sporo czasu poświęciłam aby powstała ta galeria. Teraz liczę na Ciebie, bo tworzymy, to miejsce również z myślą o Tobie. Bądźmy w kontakcie:


One thought on “Szpinakowelove czyli tarta ze szpinakiem

  • 02/05/2016 at 14:06
    Permalink

    hej Nie widze w przepisie na farsz jajek 🙂 Ile mam ich dodac? Pozdrawiam.Aneta.

    Reply

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: