
Szpinakowelove czyli tarta ze szpinakiem
Mimo, że już lato, za oknem pogoda średnia, temperatury umiarkowane, więc kolacja na ciepło nie wadzi.
Z tego co było akurat dostępne w domu wyszła tarta szpinakowa.
- mąka żytnia razowa 160 g
- jogurtu naturalnego typu greckiego 100 g
- jajko
- sól 5 g (łyżeczka)
Składniki na „farsz”:
- twaróg chudy 300 g
- szpinak 450 g (świeży lub mrożony)
- czosnek 25 g (5 ząbków)
- 2-3 jajka
- jogurt naturalny typu greckiego 150 g
- sól, pieprz
Zaczynamy od ciasta, a właściwie zanim ubrudzisz sobie ręce włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 stopi. Mąkę, jogurt, jajko i sól łączymy i zagniatamy na jednolitą masę. Spód możesz rozwałkować lub „rozgnieść” palcami. Gdyby ciasto się kleiło podsyp trochę mąką. Formę nasmaruj tłuszczem np. olejem kokosowym (warto to zrobić przed zabawą z ciastem). Gdy ciasto jest już w formie nakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika na około 10 minut aby się podpiekło. Po upływie tego czasu wyjmij do wystygnięcia.
Czosnek pokrój lub wyciśnij (wedle uznania) i zeszklij na patelni, dorzuć szpinak. W zależności czy jest on mrożony czy nie podlej wodą aby go poddusić pod przykryciem. Po kilku minutach zdejmij pokrywkę aby nadmiar wody odparował. Twaróg pokrusz lub rozgnieć widelcem. Jajka, jogurt i przyprawy wymieszaj. Szpinak, twaróg i „sos” jajeczno-jogurtowy wymieszaj i przełóż na wcześniej podpiecze ciasto. Teraz już tylko 20-25 minut w piekarniku i tarta gotowa.
Wartości odżywcze (3 porcje – 1 porcja 2 kawałki, czyli cała tarta to 6 kawałków )
Wartość energetyczna | 1267 kcal |
Białko | 112.39 g |
Tłuszcze | 19.93 g |
Węglowodany strawne | 177.60 g |
Błonnik | 21.51 g |
- 211 kcal
- B – 18,7 g; W – 29,6 g; T – 3,3 g
Sporo czasu poświęciłam aby powstała ta galeria. Teraz liczę na Ciebie, bo tworzymy, to miejsce również z myślą o Tobie. Bądźmy w kontakcie:
- zostaw komentarz – Twoja opinia jest dla mnie bardzo ważna
- polub nasz FP Mamy ruszamy, będziesz na bieżąco
- dołącz do grupy, będziemy wtedy w stałym kontakcie:
- SPORT/DIETA/MOTYWACJA –> TUTAJ
- DZIECKO/MACIERZYŃSTWO –> TUTAJ
- jesteśmy też na Instagramie:
- mama dietetyk Ola –> TUTAJ
- mama trener Ilona –> TUTAJ
- jeśli tekst Ci się spodobał udostępnij go dalej
Czekoladowe ciasto z batatów
Może Ci się spodobać

Bób z rozmarynem, smażony na maśle [PRZEPIS]
07/08/2017
Quinoa z cukinią, batatem i cebulą – pysznie i bezglutenowo.
28/04/2015
Jeden komentarz
Aneta Gola
hej Nie widze w przepisie na farsz jajek 🙂 Ile mam ich dodac? Pozdrawiam.Aneta.