
Szakszuka, czy to się je?
Często rano pojawia się pytanie: co na śniadanie? Przedstawiam Wam pomysł naszej koleżanki z drużyny Ani.
„Szakszuka (shakshouka), podobno najmodniejsze śniadanie tego sezonu, przywędrowała do nas ze wschodu. Jest potrawą pochodzenia arabskiego, a oznacza ni mniej ni więcej, tylko jaja sadzone na aromatycznym sosie pomidorowym.
Jest zdrową i łatwą w przygotowaniu propozycją śniadaniową – latem można użyć do sosu świeżych pomidorów, zimą pomidorów w puszce.
Wariacji na temat sosu pomidorowego jest setki. Można go przygotować właściwie z tego co znajdziemy w lodówce, serwować wersję wegetariańską, lub z dodatkiem podsmażonej szynki czy boczku.
U mnie w lodówce znalazły się (porcja dla jednej osoby):
- dwa niewielkie pomidorki malinowe
- kilka małych, kolorowych pomidorków koktajlowych
- ząbek czosnku i ćwierć cebuli
- ćwiartka dowolnej średniej wielkości papryki (można dodać chilli, jeśli lubimy „na ostro”)
- suszone oregano i bazylia, sól, pieprz
- dwa jaja
- łyżka oliwy
- pół awokado.
Na średniej wielkości patelni, na oliwie szklimy czosnek i posiekaną cebulkę. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, oraz usuwamy zdrewniałe części. Kroimy w drobną kostkę i dorzucamy na patelnię, razem z sokiem.
Dusimy kilka minut, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem, oraz ziołami, czekamy aż się połączy w sos.
Wtedy wbijamy na wierzch dwa jaja i przykrywamy wszystko przykrywką. Czekamy, żeby ścięło się białko, a żółtko nadal pozostało płynne (ok 3-4 minuty – trzeba podglądać). Dorzucamy połówkę awokado.
Jeśli lubicie, posypujemy obficie świeżymi ziołami (np. natką pietruszki, kolendrą).
Jemy wprost z patelni, najlepiej łyżką, żeby nie zmarnować pysznego sosu.”
Ania P. z drużyny Mamy ruszamy
Dołącz do grupy aktywnym mam na FB:
Instagram, tam też jesteśmy:
Może Ci się spodobać

Proste ciasto z dyni [PRZEPIS]
29/09/2017
Warzywna zapiekanka [PRZEPIS]
06/07/2017
komentarze 3
yottahz
Wygląda pysznie, szkoda, ze nie mialem okazji sprobowac jak smakuje 😉
Pingback:
Pingback: