Szakszuka, czy to się je?

Często rano pojawia się pytanie: co na śniadanie? Przedstawiam Wam pomysł naszej koleżanki z drużyny Ani.

„Szakszuka (shakshouka), podobno najmodniejsze śniadanie tego sezonu, przywędrowała do nas ze wschodu. Jest potrawą pochodzenia arabskiego, a oznacza ni mniej ni więcej, tylko jaja sadzone na aromatycznym sosie pomidorowym.

Jest zdrową i łatwą w przygotowaniu propozycją śniadaniową – latem można użyć do sosu świeżych pomidorów, zimą pomidorów w puszce.

Wariacji na temat sosu pomidorowego jest setki. Można go przygotować właściwie z tego co znajdziemy w lodówce, serwować wersję wegetariańską, lub z dodatkiem podsmażonej szynki czy boczku.

IMG_6841[1]

U mnie w lodówce znalazły się (porcja dla jednej osoby):

  • dwa niewielkie pomidorki malinowe
  • kilka małych, kolorowych pomidorków koktajlowych
  • ząbek czosnku i ćwierć cebuli
  • ćwiartka dowolnej średniej wielkości papryki (można dodać chilli, jeśli lubimy „na ostro”)
  • suszone oregano i bazylia, sól, pieprz
  • dwa jaja
  • łyżka oliwy
  • pół awokado.

IMG_6840[1]

Na średniej wielkości patelni, na oliwie szklimy czosnek i posiekaną cebulkę. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, oraz usuwamy zdrewniałe części. Kroimy w drobną kostkę i dorzucamy na patelnię, razem z sokiem.

Dusimy kilka minut, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem, oraz ziołami, czekamy aż się połączy w sos.

Wtedy wbijamy na wierzch dwa jaja i przykrywamy wszystko przykrywką. Czekamy, żeby ścięło się białko, a żółtko nadal pozostało płynne (ok 3-4 minuty – trzeba podglądać). Dorzucamy połówkę awokado.

Jeśli lubicie, posypujemy obficie świeżymi ziołami (np. natką pietruszki, kolendrą).

Jemy wprost z patelni, najlepiej łyżką, żeby nie zmarnować pysznego sosu.”

Ania P. z drużyny Mamy ruszamy

 

Dołącz do grupy aktywnym mam na FB:

cropped-mamy-ruszamy-projekty-proArte-Marta-Machalewska-Maciej-Mech-www.studio-proarte.pl_.jpg

Instagram, tam też jesteśmy:

iloolo11169053_10205109642593257_978717547_n

3 thoughts on “Szakszuka, czy to się je?

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: