
Sorbety – lody bez jaj, bez cukru i bez mleka [PRZEPIS]
Gorąco….. tak fala gorąca zalewa nas z dnia na dzień, z godziny na godzinę jest coraz gorzej… Budki z lodami wyrastają na każdym rogu i kuszą, ale… co w tych lodach? Aż starach myśleć…. sztuczne wsady owocowe, barwniki aromaty, zagęszczacze, konserwanty, emulgatory…
Zatem dziś coś co chłodzi, a nie szkodzi – SORBETY OWOCOWE.
Szybkie, tanie i zdrowe.
Na pierwszy ogień król melonów – ARBUZ.
Największa trudność w przygotowaniu tego sorbetu to wypestkowanie arbuza. Można przetrzeć go przez sitko, albo zwyczajnie wydłubać łyżeczką czy paluchami pestki. Następnie zblendować i wlać do foremek do lodów. Uwaga! NIE SŁODZIMY, nie dosładzamy, ani cukrem, ani stevią ani niczym innym. Arbuz po zmiksowaniu jest trzy razy słodszy niż normalnie! Po ok 3 godzinach sorbety są gotowe do jedzenia.
Kolejnym owocem idealnym na sorbet jest ananas. Ten podobnie jak arbuz nie potrzebuje dosładzania. Obieramy go, następnie wycinamy twardy środek, a soczysty miąsz blendujemy. Zalewamy foremki do lodów i cierpliwie czekamy aż zamarznie.
Trenujemy bieganie z Motivatio!
Może Ci się spodobać

Propozycja śniadaniowa – tosty bez chleba i bez mąki. Czy to możliwe?
26/03/2015
Green smoothie bowl ze spiruliną [PRZEPIS]
20/03/2018