Sorbety – lody bez jaj, bez cukru i bez mleka [PRZEPIS]

Gorąco….. tak fala gorąca zalewa nas z dnia na dzień, z godziny na godzinę jest coraz gorzej… Budki z lodami wyrastają na każdym rogu i kuszą, ale… co w tych lodach? Aż starach myśleć…. sztuczne wsady owocowe, barwniki aromaty, zagęszczacze, konserwanty, emulgatory…
Zatem dziś coś co chłodzi, a nie szkodzi – SORBETY OWOCOWE.
Szybkie, tanie i zdrowe.
Na pierwszy ogień król melonów – ARBUZ.

10585727_10201413024166805_947025434_nNajwiększa trudność w przygotowaniu tego sorbetu to wypestkowanie arbuza. Można przetrzeć go przez sitko, albo zwyczajnie wydłubać łyżeczką czy paluchami pestki. Następnie zblendować i wlać do foremek do lodów. Uwaga! NIE SŁODZIMY, nie dosładzamy, ani cukrem, ani stevią ani niczym innym. Arbuz po zmiksowaniu jest trzy razy słodszy niż normalnie! Po ok 3 godzinach sorbety są gotowe do jedzenia.

sorbet 1Kolejnym owocem idealnym na sorbet jest ananas. Ten podobnie jak arbuz nie potrzebuje dosładzania. Obieramy go, następnie wycinamy twardy środek, a soczysty miąsz blendujemy. Zalewamy foremki do lodów i cierpliwie czekamy aż zamarznie.

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: