Smaki dzieciństwa, czyli pyszny sernik domek [PRZEPIS]

Są takie zapachy, smaki, skojarzenia, które przenoszą nas do czasów dzieciństwa. Wiecie o czym piszę? W moim przypadku smakiem dzieciństwa i to takim na specjalne okazje jest SERNIK DOMEK.

Wyobraźcie sobie, że w ostatni weekend odwiedzili nas dziadkowie i wpadli właśnie z „domkiem”. Pomyślałam, że po prostu muszę inaczej się uduszę, wrzucić na bloga ten przepis. Jeśli jeszcze nie znacie tego ciacha lub o nim zapomnieliście wypróbujcie koniecznie.

Wrzucam też zdjęcie z zeszytu z przepisami, który pamiętam funkcjonował w moim rodzinnym domu jak jeszcze chodziłam do szkoły podstawowej  ❤️

Składniki na sernik:
  • twaróg 600 g
  • jajko 1 sztuka
  • masło 250 g
  • cukier 1 szklanka (można użyć cukru zwykłego, kokosowego lub ksylitolu czy innego zamiennika)
  • zapach pomarańczowy
  • kakao 2 łyżki
  • herbatniki 6 paczek (można użyć zwykłych lub np. bezglutenowych).
Składniki na polewę:
  • cukier 6 łyżek
  • śmietana kwaśna 3 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • kakao 3 łyżki.

Ser przekręcić przez maszynkę lub użyć już gotowego sera sernikowego tzw. „w wiaderku”. Proszę zwracajcie tylko uwagę na skład takiego sera, czasami można się zdziwić. Masło, cukier i jajko dokładnie utrzeć, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Połączyć masę z serem. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.

Teraz przechodzimy do zabawy: budujemy dom. Należy ułożyć herbatniki – 8 wierszy po 3 sztuki. Następnie rozprowadzić na herbatnikach ciemną masę serową. Przyszedł czas na drugą warstwę ciastek, na którą trafi biała masa serowa. Teraz trzeba postawić dach. Zdjęcia pomogą w wyobrażeniu sobie co mam na myśli 😉

Polewę przygotować rozpuszczając składniki: cukier, śmietanę i masło. Na koniec dodać kakao i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Polać polewą domek.

Wiele ciekawych inspiracji na serniki na zimno i nie tylko znajdziecie na przepisy.plNiektóre na pewno was zaskoczą. 

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: