Rywal na talerzu czyli chłodnik z buraka. [PRZEPIS]

Burak Rywal to odmiana burak ćwikłowego, który ma charaterystyczny podłużny korzeń. Ta odmiana ma większą zawartość naturalnych cukrów. Dania z Rywala są zdecydowanie słodsze niż klasyczna odmiana buraka.

Rywal jest idealny na chłodnik. Bardzo lubię tą zimną zupę latem. Jest szybka w przygotowaniu i smakuje wybornie. Nie robię chłdnika z botwiny jak się to klasycznie przyjmuje. Robię chłodnik buraczany, dzięki czemu ma piękny i intensywny kolor.

Składniki na duuży garnek:
3 większe buraki Rywal
3 ogórki gruntowe
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek kopru
1 pęczek szczypiorku
3 ząbki czosnku
2 łyżki octu(możesz dać sok z cytryny)
3 duże jogurty naturalne
szczypta soli
4 jajka

Przygotowanie:
Buraki obieramy i ścieramy na tarce. Zalewamy wodą, dodajemy ocet, przez praskę przepychamy czosnek, solimy i wszystko zagotowujemy. Nie gotuj zbyt długo. 2-3 min wystarczą. Wywar odstaw do wystygnięcia. W oddzielnym garnku ugotuj jajka na twardo.
Ogórki i rzodkiewkę zetrzyj na tarce, koper i szczypior posiekaj. Ostudzony wywar zbleduj na gładką masę, dodaj jogurty i wymieszaj dokładnie. Na koniec dodaj przygotowane warzywa i wszystko wymieszaj łyżką. Dodaj soli do smaku. Jeśli chłodnik jest zbyt gesty dodaj do niego  troszkę przegotowanej zimnej wody. Wstaw zupę do lodówki. po 2-3 godzinach rozlej w miseczki i dorzuć po 1/2 lub całym ugotowanym na twardo jajku.

 

Dołącz do grupy aktywnym mam na FB:

cropped-mamy-ruszamy-projekty-proArte-Marta-Machalewska-Maciej-Mech-www.studio-proarte.pl_.jpg

Instagram, tam też jesteśmy:

iloolo11169053_10205109642593257_978717547_n

Ilona, mama, trener

Mama Basi, trener personalny: - instruktor lekkoatletyki - instruktor kulturystyki - instruktor fitness - trener Blackroll - trener TRX - trener PFS - trener Boot Camp

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: