Proste placki marchewkowe [PRZEPIS]

Ostatnio królują u mnie różne placki warzywne. Nie mam pojęcia jak to się stało, że placki marchewkowe nie wylądowały jeszcze na Mamy ruszamy. No normalnie muszę cię za to przeprosić. Takimi pysznymi przepisami zwyczajnie mam obowiązek się dzielić, nie można trzymać ich dla siebie ;-).

Nadrabiam i wrzucam. Obiecaj, że wypróbujesz. Moja propozycja, to marchewkowa wariacja na temat popularnych, a wręcz tradycyjnych placków ziemniaczanych. Danie proste, fit i możesz zaliczyć je jako porcję warzyw.

Składniki:

  • 2-3 marchewki
  • pęczek natki pietruszki
  • 1-2 jajka
  • mąka kukurydziana 2-3 łyżki (może być inna mąka)
  • trochę startego świeżego imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • odrobina kardamonu
  • sól i pieprz
  • masło klarowane do smażenia (jeśli taką opcję wybierzesz)

Marchewki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj starty imbir i posiekaną natkę (możesz użyć suszonych). Mąkę kukurydzianą wymieszaj z suchymi przyprawami. Następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Smaż na maśle z obu stron.

Druga opcja przygotowania: placki upiecz w piekarniku. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Piecz około 20 min w 180 stopniach. Papier posmaruj jakimś tłuszczem aby placki nie przywarły. Ja wybieram właśnie tę opcję przygotowania.

Z podanych składników wychodzi 8-10 placków.

 

Podać możesz jako dodatek do obiadu lecz spokojnie może być to samodzielne danie np. na kolację. Idealnie pasuje do nich sos czosnkowy.

Propozycje na inne placki:
Szybkie placki z cukinii i marchewki [PRZEPIS]
Bezglutenowe placki kokosowe [PRZEPIS]

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: