Propozycja śniadaniowa – tosty bez chleba i bez mąki. Czy to możliwe?

Tosty bez chleba i bez mąki. Wiem brzmi dziwnie lecz to możliwe 🙂 i to w wersji wytrawnej i na słodko.

Zobacz:

tosty bez chlebaSama zanim zabrałam się do dzieła sceptycznie podchodziłam do pomysłu – tosty bez chleba. Lecz raz się żyje i dobrze, że się skusiłam. Niebo w gębie!

Składniki:

  • tuńczyk w puszcze w sosie własnym 130 g
  • płatki owsiane – 40 g (można użyć glutenowych lub bezglutenowych; płatki spokojnie zastąpicie też otrębami)
  • jajko
  • cebula 150 g
  • oliwki czarne 20 g
  • sól, pieprz (można też sypnąć jakieś „zioło”).

———————————————————————————————————————————————————-

Po więcej inspiracji kulinarnych wpadaj na => PRZEPISY

——————————————————————————————————————————————————–

Cebulę drobno siekamy, oliwki kroimy., tuńczyka odsączamy. Płatki, jajko i przyprawy blendujemy. Wrzucamy przygotowane wcześniej składniki i mieszamy. Do rozgrzanego opiekacza łyżką nakładamy „papkę’. Nie martw się to wszystko się połączy :-). Opiekamy około 5 minut i gotowe. Można podać z łyżeczką musztardy.

Z podanych składników wychodzi 4 trójkąty. Cała porcja ma około 415 kcal. B – 40g; W – 33,5g; T – 12g.

tosty kcalTosty idealnie nadają się na zabranie do pracy lub w podróż.

tosty bez mąki

 

Dołącz do grupy aktywnym mam na FB:

cropped-mamy-ruszamy-projekty-proArte-Marta-Machalewska-Maciej-Mech-www.studio-proarte.pl_.jpg

Instagram, tam też jesteśmy:

iloolo11169053_10205109642593257_978717547_n

7 thoughts on “Propozycja śniadaniowa – tosty bez chleba i bez mąki. Czy to możliwe?

  • Pingback: Sernik jaglany ze szpinakiem, prawie jak tarta. | Mamy ruszamy

  • 15/04/2015 at 19:23
    Permalink

    Woow, super przepis! Mam tylko jedno pytanie, to jest wersja wytrawna a na słodko jak będzie?

    Reply
    • 15/04/2015 at 23:19
      Permalink

      Tuńczyk na słodko? Dobrze będzie! 🙂

      Reply
    • 10/11/2015 at 12:21
      Permalink

      zamiast tuńczyka cebuli i oliwek dajesz np serek wiejski i pokrojone jabłka. ja tak robię . Wgl znałam ten przepis wcześniej w wersji właśnie: płatki owsiane , jajko i serek wiejski(odsączony- tzn same ziarenka bez wody bo inaczej zaleje nam toster , ciasto będzie zbyt lejące. Do jabłek można dodać np rodzynki i orzechy, albo eksperyumentowac: dżem(również niezbyt lejący, w wersji mneij zdrowej pokruszona czekolada, albo cos takiego: neico bardziej pracochłonne, ale przepyszne: zblendowana (ugotowana kasza jaglana z daktylami i kakaem). ja robie to w wersji nadzienia, czyli nie łącze od razu. A masą z płatków, ajjka i serka nakładam najpier(połowe masy, rozsmarowuje równomiernie na tosterze, na to łyżką nakładam masę z kaszy jaglanej(smakuje jak krem czekoladowy), i na to znów reszta ciasta z płatków,w tedy zamykam i mam zdrowe tosty z czekoladowym nadzieniem. Polecam! 🙂

      Reply
  • 16/04/2015 at 12:00
    Permalink

    Tak w ramach konkretów. Z ziarna owsa wytwarzane są płatki owsiane oraz mąka owsiana. Różnią się sposobem przemiału. Zblendowane płatki uzyskują konsystencje mąki, zatem danie to ją zawiera. Tytuł mnie zainteresował, a to poprostu omlet z mąką owsianą tylko nie z patelni.

    Reply
    • 10/11/2015 at 12:22
      Permalink

      wg mnei smakuje zupełnei inacezj niz omlet. Szczerze mówiąc, neinawidzę omletów, przebijajacy się w nich smak smażonego jajka i zapach mnei odrzuca, a takie tosty bardzo lubie 🙂

      Reply
  • Pingback: Tosty bez chleba bez mąki, wersja z cukinią | Mamy ruszamy

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: