Potrawka z indyka z batatami i porem

Jak z kilku składników i to w jednym „garnku” zrobić pyszną potrawę? Uwierz da się. Gdy ją komuś polecę (zamów dietę) i otrzymuję takie wiadomości, to gęba sama się uśmiecha. Jakie wiadomości? A takie: „Boszsz jaka pyszna ta potrawka 😍😍😍 wcinamy z mężem.” Mąż jak wszedł do domu i zajrzał do garnka nie miał zachwycone miny… ze indyk ? Mleko kokosowe?  potem pałaszował aż milo”. Więc nawet jak przepis wyda ci się dziwny, pamiętaj warto spróbować.

 

Składniki:

  • Pierś z indyka około 150 g
  • Por
  • Batat 200 g
  • Mleko kokosowe 100-150 ml
  • Sól, pieprz (przy AIP bez pieprzu)
  • Kurkuma, imbir
  • Natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
  • Olej kokosowy lub masło sklarowane

Warzywa umyłam i pokroiłam. Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam. Na rozgrzaną patelnie (ja użyłam woka) z tłuszczem wrzuciłam mięso i podsmażyłam około 5 min. Dodałam warzywa i poddusiłam razem z mięsem przez kilka minut (można podlać trochę wodą). Później dodałam mleko kokosowe, przyprawy i dusiłam na małym ogniu do miękkości batatów. Można podać posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki.

 

Wpadaj po inne ciekawe inspiracje kulinarne do działu MAMA GOTUJE 

 

Dołącz do grupy aktywnym mam na FB:

cropped-mamy-ruszamy-projekty-proArte-Marta-Machalewska-Maciej-Mech-www.studio-proarte.pl_.jpg

 

Instagram, tam też jesteśmy:
iloolo11169053_10205109642593257_978717547_n

Ola

Autorkami bloga są Ola i Ilona - obie to aktywne zawodowo i sportowo matki i żony, które każdy wolny moment poświęcają aktywności fizycznej oraz zgłębianiu wiedzy w temacie zdrowia, diety i treningu. Jednym z zawodów Oli jest dietetyk, Ilona jest instruktorką kulturystyki. Razem tworzą świetny duet nie tylko na gruncie zawodowym, ale także prywatnym.

  • Anna Czarna

    Mistrzostwo świata.
    Połączenie składników i przypraw w taki sposób, że nawet to czego nie lubisz będzie smakować.
    Aleksandra Sulej-Dąbrowska i ❤ you.
    ps.nienawidzę mleka kokosowego….