JEDZENIE,  obiady

Polędwiczki wieprzowe w marynacie – przepisy kulinarne

Mięso wieprzowe w diecie osoby aktywnej nie cieszy się zbytnią chwałą. Nie zmiania to faktu, że czasem można pozwolić sobie na chudą część wieprzowiny choćby dla odmiany w diecie i urozmaiceniu posiłku. Zawsze to jakaś odskocznia od indyka czy wołowiny. Polędwiczka to dość chude (jak na wieprzowinę) mięso. 100 gram polędwicy (która będzie pieczona bez dodatku innego tłuszczu) będzie dawała 25 gramów czystego pełnowartościowego białka i zawierała 11 g tłuszczu.
Ja ostatnio robiłam ją w marynacie, zatem wyliczając tłuszcze musimy doliczyć ok 5g tłuszczu na porcję.
polędwiczki wieprzowe w marynacie

Składniki:
2 polędwiczki ok. 350 gram każda

do MARYNATY:
– 4 łyżki oleju rzepakowego
– 2 łyżki stołowe musztardy
– 2 łyzki stołowe keczupu
– 2 łyżeczki miodu (ja dawałam lipowy)
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 4 duże ząbki czosnku
– 1 mała cebula
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

– polędwiczki myjemy, osuszamy, jeśli dopatrzycie się jakiś tłustych włókien wycinamy.
– celubkę kroimy na półkrążki i łączymy ją ze wszystkimi składnikami do marynaty
– mięso obtaczamy w przygotowanej „mazi” i odstawiamy do lodówki na 4-5 godzin
– po zamarynowaniu … dwie szkoły… polędwiczki można wrzucić na gorącą suchą (bez tłuszczu) patelnię (warto je wcześniej troszkę odrapać z marynaty). Zabieg ten jest po to aby zamknąć pory w mięsie i polędwiczka bedzei bardzeij soczysta. Można także wrzucić je od razu do rękawa i do piekarnika rozgrzanego do 180 st. W jednym i drugim przypadku polędwiczki pieczemy ok 45 min.

I gotowe…. smacznego 🙂

Na aktywnie ćwiczące Mamy czekamy na FB!
https://www.facebook.com/groups/zgrabnadupa/

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: