
Placki z kalafiora – sprawdzony przepis.
Nie bójcie się eksperymentować w kuchni. Ania z drużyny Mamy ruszamy dzieli się z nami przepisem na placki z kalafiora.
„Nie przepadam za gotowanym kalafiorem. Zjem, ale nie jest to mój pierwszy wybór, jest trochę mdły. Za to na surowo uwielbiam bo jest pikantny i chrupiący, np. w prostej surówce ze szczypiorkiem. Tym razem, na facebook-owym profilu o wdzięcznej nazwie „Goodfull”, trafiłam na przepis na smakowicie wyglądające pieczone kalafiorowe placki.
—————————————————————–
Wypróbuj przepis na SZARLOTKĘ JAGLANĄ
—————————————————————–
Składniki na 2-3 porcje:
- średniej wielkości kalafior, starty na tarce o grubych oczkach
- pęczek szczypiorku, posiekany
- pół szklanki startego drobno parmezanu
- dwa jajka
- suszoną bazylię (łyżeczka – dwie)
- 2 łyżeczki oliwy
- sól, pieprz
- … pieluchę tetrową 🙂
Startego kalafiora solimy w misce (pół łyżeczki) i odstawiamy na 20 minut, żeby „puścił wodę”. Po 20 minutach go odciskamy – świetnie nada się do tego czysta tetrowa pieluszka i silny chłop… :).
Do odciśniętego kalafiora dodajemy jaja, ser, oliwę, szczypior i przyprawy, mieszamy i na blaszce przykrytej papierem do pieczenia formujemy płaskie kwadratowe placuszki.
Pieczemy w piekarniku, w 180 stopniach przez 30-40 minut, do zezłocenia.
Przepis jest dość czasochłonny i pracochłonny również – trzeba to zetrzeć, poczekać, odcisnąć, upiec itd – czy warto? Warto! Placuszki są pyszne, nie przypominają w smaku rozgotowanego kalafiora, mają ostrość od szczypioru. W wersji „nie dla dzieci” dodałabym do nich jeszcze posiekane drobno chilli – doda koloru i wzbogaci smak.
Z czym to się je? W oryginalnym przepisie miały być zamiennikiem hash browns czyli niezbyt u nas popularnego jedzenia smażonych placków z ziemniaków jako dodatek do śniadania. My zjedliśmy jako samodzielne danie, dobrze smakują z pikantną salsą, myślę że z sosem typu tzatziki też byłyby pyszne. Mogą na pewno służyć jako dodatek do obiadu i udawać np. niezbyt zdrowe placki ziemniaczane, zastąpić ryż czy makaron.
No to do roboty i smacznego!”
Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz w dziale: MAMA GOTUJE .

Kawa na rowerze...
Może Ci się spodobać

Czekoladowa granola [PRZEPIS]
03/04/2018
Bezglutenowe gofry na słodko
02/11/2015