Placki z kalafiora – sprawdzony przepis.

Nie bójcie się eksperymentować w kuchni. Ania z drużyny Mamy ruszamy dzieli się z nami przepisem na placki z kalafiora.

file4

„Nie przepadam za gotowanym kalafiorem. Zjem, ale nie jest to mój pierwszy wybór, jest trochę mdły. Za to na surowo uwielbiam bo jest pikantny i chrupiący, np. w prostej surówce ze szczypiorkiem. Tym razem, na facebook-owym profilu o wdzięcznej nazwie „Goodfull”, trafiłam na przepis na smakowicie wyglądające pieczone kalafiorowe placki.

—————————————————————–

Wypróbuj przepis na SZARLOTKĘ JAGLANĄ

—————————————————————–

Składniki na 2-3 porcje:

  • średniej wielkości kalafior, starty na tarce o grubych oczkach
  • pęczek szczypiorku, posiekany
  • pół szklanki startego drobno parmezanu
  • dwa jajka
  • suszoną bazylię (łyżeczka – dwie)
  •  2 łyżeczki oliwy
  • sól, pieprz
  • … pieluchę tetrową 🙂

placki z kalafiora

Startego kalafiora solimy w misce (pół łyżeczki) i odstawiamy na 20 minut, żeby „puścił wodę”. Po 20 minutach go odciskamy – świetnie nada się do tego czysta tetrowa pieluszka i silny chłop… :).

placki z kalafiora

Do odciśniętego kalafiora dodajemy jaja, ser, oliwę, szczypior i przyprawy, mieszamy i na blaszce przykrytej papierem do pieczenia formujemy płaskie kwadratowe placuszki.

placki z kalafiora

Pieczemy w piekarniku, w 180 stopniach przez 30-40 minut, do zezłocenia.

placki z kalafiora

Przepis jest dość czasochłonny i pracochłonny również – trzeba to zetrzeć, poczekać, odcisnąć, upiec itd – czy warto? Warto! Placuszki są pyszne, nie przypominają w smaku rozgotowanego kalafiora, mają ostrość od szczypioru. W wersji „nie dla dzieci” dodałabym do nich jeszcze posiekane drobno chilli – doda koloru i wzbogaci smak.

Z czym to się je? W oryginalnym przepisie miały być zamiennikiem hash browns czyli niezbyt u nas popularnego jedzenia smażonych placków z ziemniaków jako dodatek do śniadania. My zjedliśmy jako samodzielne danie, dobrze smakują z pikantną salsą, myślę że z sosem typu tzatziki też byłyby pyszne. Mogą na pewno służyć jako dodatek do obiadu i udawać np. niezbyt zdrowe placki ziemniaczane, zastąpić ryż czy makaron.

No to do roboty i smacznego!”

 

Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz w dziale: MAMA GOTUJE .

 

Dołącz do grupy aktywnym mam na FB:

cropped-mamy-ruszamy-projekty-proArte-Marta-Machalewska-Maciej-Mech-www.studio-proarte.pl_.jpg

Instagram, tam też jesteśmy:

iloolo11169053_10205109642593257_978717547_n

 

 

Ola

Autorkami bloga są Ola i Ilona - obie to aktywne zawodowo i sportowo matki i żony, które każdy wolny moment poświęcają aktywności fizycznej oraz zgłębianiu wiedzy w temacie zdrowia, diety i treningu. Jednym z zawodów Oli jest dietetyk, Ilona jest instruktorką kulturystyki. Razem tworzą świetny duet nie tylko na gruncie zawodowym, ale także prywatnym.