pierś z indyka z pieca – przepisy kulinarne

Pierś indycza to dość wdzięczne mięso, które da się przyrządzić na wiele sposobów. Ponad to jest zdecydowanie mniej „nakoksana” niż pierś z kurczaka, a co za tym idzie niestety tez droższa. Nie mniej jednak dawano temu podjęłam decyzję, że będzie to mięso, które często zagości na talerzu moich mięsożerców.
Po pierwsze jest chude, po drugie zawiera dużo białka (na 100g przypada 19g
białka, 0,7g tłuszczu), po trzecie szybko się obrabia 🙂

pierś z indyka z piecaDziś proponuję pierś indyczą z piekarnika. Świetna na posiłek okołotreningowy, super do obiadu, rewelacyjnie komponuje się z sałatką (jako składnik sałatki różnież), daje radę na kanapkach.

Składniki:

  • pierś z indyka ok. 900 g
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez prasę)
  • 1 łyżeczka soli (może być mniej)
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  • Na start lecimy z marynatą. W misce mieszamy olej, musztardę i wszystkie przyprawy.
  • Pierś z indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dalej obtaczamy w marynacie i zostawiamy w lodówce na minimum 2 godziny. Jak macie czas warto zamarynować mięso na noc i piec dopiero na następny dzień.
  • Kiedy się zamarynuje pieczemy je przez 60 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 180 stopni. Proponuję piec w rękawie, dzięki temu mięso nie będzie suche.
  • Serwować na ciepło lub na zimno.

Na aktywne Mamy czekamy na facebooku!
https://www.facebook.com/groups/zgrabnadupa/

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: