Pieczona pierś z indyka z nadzieniem pieczarkowym

Ostatnio sporo gotowania, nawet nie ma kiedy przepisu wrzucić. Dziś proponuję Wam coś dla mięsolubnych… Białko w diecie musi być, a że indyk stosunkowo mało nafaszerowany hormonami to lecimy z indyczym cycem. Dziś z grzybowym nadzieniem, bo w prezencie 2 kg pieczarek otrzymałam… Nie mam pojęcai na co mi tyle, ale… przerobić trzeba…
pieczeń z indyka z pieczarkamiSkładniki:
– pierś  indycza ( u mnie tak około 1,2 kg)
– pieczarki (ok 800 g)
– 2 cebule
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego
– 4 ząbki czosnku
– przyprawy:
*pieprz cayane
*sól
*tikka masala

Przygotowanie:
Błyskawicznie. To chyba jedno z najszybszych dań jeśli chodzi o przygotowanie. Pieczarki udusiłam z cebulką, przyprawiłam solą i pieprzem.  Indyczy cyc umyłam, osuszyłam, zrobiłam w nim dziurę i nafaszerowałam przestudzonymi grzybami. Następnie zawiniątko obsypałam przyprawami, natarłam z każdej strony (nie robiłam marynaty, tylko suche przyprawy wtarte w pieś) Włożyłam mięso do naczynia żaroodpornego (z przykrywką) Wrzuciłam też 4 ząbki czosnku pokrojonego w plastry i piekłam w temperaturze 200 st przez 70 min. Czas pieczenia proponuję uzależnić od wielkości piersi… indyka oczywiście 😉

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: