Paluszki o smaku pizzy [PRZEPIS]

Kto nie lubi pizzy? No kto?
W moje ręce trafiła jakiś czas temu książka Dieta ketogeniczna by @mariaemmerich Dziś z Alą zrobiłyśmy z niej PALUSZKI O SMAKU PIZZY. Z lekki niedowierzaniem podchodziłam do pizzy lub czegoś o smaku pizzy bez mąki 😱🙈 Lecz to się udało 👌 Jarek z Olkiem zajadali się.To może ja już skończę zachwalanie i przejdę do przepisu.

Składniki:
✅ serek śmietankowy w temperaturze pokojowej około 230 g (taki do smarowania kanapek)
✅ jajka 2 duże sztuki
✅ czosnek posiekany lub wyciśnięty 1 łyżeczka
✅ parmezan tarty ¼ szklanki (około 30 g)
✅ bazylia, oregano (świeże lub suszone)
Dodatki:
✅ sos do pizzy 1 szklanka
✅ mozzarella porwana na kawałki 110 g
✅ inne dodatki wedle uznania np. zielona papryka, cebula pokrojona w kostkę.

Wykonanie:
rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wyłożyć 20-centymetrową blachę do ciasta papierem do pieczenia i nasmarować tłuszczem. Należy użyć blachy z bocznymi ściankami, ponieważ ciasto ma dosyć rzadką konsystencję. Nie miałam takiej blachy dlatego użyłam dwóch mniejszych i też było ok.
W misce wymieszać serek śmietankowy, jajka, czosnek i parmezan za pomocą ręcznego miksera. Wylać na blachę. Piec przez około 10 minut lub do chwili , gdy ciasto przybierze złotobrązowy kolor. Odstawić na 2 minuty do ostygnięcia.
Polać ciasto sosem do pizzy. Nie masz specjalnego sosu możecie zastąpić go koncentratem pomidorowym. Równomiernie ułożyć na min mozzarellę oraz inne dodatki (opcjonalnie). Posypać ziołami.
Piec, aż całość zrobi się chrupiąca i przyjmie złoty kolor, czyli około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, pokroić na paluszki i podawać.
Smacznego! Daj znać pod tym zdjęciem na moim Insta jak wyszło.

 

View this post on Instagram

Kto nie lubi pizzy? No kto? W moje ręce trafiła jakiś czas temu książka Dieta ketogeniczna by @mariaemmerich Dziś z Alą zrobiłyśmy z niej PALUSZKI O SMAKU PIZZY. Z lekki niedowierzaniem podchodziłam do pizzy lub czegoś o smaku pizzy bez mąki 😱🙈 Lecz to się udało 👌 @szary_ludzik z Olkiem zajadali się, zobaczcie na stories😂 To może ja już skończę zachwalanie i przejdę do przepisu. Składniki: ✅ serek śmietankowy w temperaturze pokojowej około 230 g (taki do smarowania kanapek) ✅ jajka 2 duże sztuki ✅ czosnek posiekany lub wyciśnięty 1 łyżeczka ✅ parmezan tarty ¼ szklanki (około 30 g) ✅ bazylia, oregano (świeże lub suszone) Dodatki: ✅ sos do pizzy 1 szklanka ✅ mozzarella porwana na kawałki 110 g ✅ inne dodatki wedle uznania np. zielona papryka, cebula pokrojona w kostkę. Wykonanie: rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wyłożyć 20-centymetrową blachę do ciasta papierem do pieczenia i nasmarować tłuszczem. Należy użyć blachy z bocznymi ściankami, ponieważ ciasto ma dosyć rzadką konsystencję. Nie miałam takiej blachy dlatego użyłam dwóch mniejszych i też było ok. W misce wymieszać serek śmietankowy, jajka, czosnek i parmezan za pomocą ręcznego miksera. Wylać na blachę. Piec przez około 10 minut lub do chwili , gdy ciasto przybierze złotobrązowy kolor. Odstawić na 2 minuty do ostygnięcia. Polać ciasto sosem do pizzy. Nie masz specjalnego sosu możecie zastąpić go koncentratem pomidorowym. Równomiernie ułożyć na min mozzarellę oraz inne dodatki (opcjonalnie). Posypać ziołami. Piec, aż ciałość zrobi się chrupiąca i przyjmie złoty kolor, czyli około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, pokroić na paluszki i podawać. Smacznego! —- #pizza🍕 #pizzalovers #mariamindbodyhealth #mariaemmerich #ketocomfortfood #dietaketogeniczna recipetesting #fastdinner #cookingathome #eathealthyfood #prostegotowanie #zdroweodchudzanie #szybkiobiad #obiadw15minut #smacznyobiad #pysznyobiad #15minutemeals #homemadedinner #pizzerinki #zdrowadieta #wiemcojem #prostoismacznie #zdrowegotowanie #simplecooking #szybkiegotowanie

A post shared by Ola Sulej-Dąbrowska, Warszawa (@ola_z_mamy_ruszamy) on

 

Przepis pochodzi z książki DIETA KETOGENICZNA

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: