Omlet z borówkami w dwóch wersjach

Jak już wiecie (lub nie 🙂 ) słodkie śniadania, to coś co tygryski lubią bardzo. Tym razem padło na borówkowe love.

omlet z borówkamiTechnikę „produkcji” pozostawiam Wam do wyboru: można zapiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Kto co woli.

omlet na słodkoSkładniki:

  • jajko 3 szt
  • płatki owsiane 40 g
  • olej kokosowy 10 g
  • mleko 2 łyżki (zwykłe, roślinne, można zastąpić wodą)
  • borówki 200 g

Płatki owsiane zalałam na noc ciepłą wodą (podobno ten zabieg neutralizuje niekorzystne działanie glutenu). Rano zblendowałam wszystkie składniki (poza borówkami). W zależności od tego jaką formę przygotowania wybierzecie masę wlewamy na patelnię lub do formy następnie wrzucamy borówki (zostawiłam trochę do dekoracji). W przypadku pieczenia omlet wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25-30 min. Gdy zdecydujesz się na patelnię smaż z jednej strony przez chwilę, następnie wrzuć borówki. Jeśli masz problem z obróceniem omletu możesz pomoc sobie talerzem, przełóż delikatnie omlet z patelni na talerz a potem zsuń go na patelnię. Smaż jeszcze przez chwilę.

Omlet z podanych wyżej składników w liczbach wygląda następująco:

omlet z borówkami kcalJest to porcja… w sumie wszystko zależy od zapotrzebowania energetycznego. Jeżeli chcesz zmniejszyć kaloryczność możesz użyć 2 jajek i mniejszej ilości płatków.

Podać można wedle uznania z samymi owocami, można dodać jogurt, można posypać lub polać czymś słodzącym itp.

Inne inspiracje na śniadanie (klik).

 

Dołącz do grupy aktywnym mam na FB:

cropped-mamy-ruszamy-projekty-proArte-Marta-Machalewska-Maciej-Mech-www.studio-proarte.pl_.jpg

Instagram, tam też jesteśmy:

iloolo11169053_10205109642593257_978717547_n

 

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: