
Odchudzona ryba po grecku poleca się na Święta.
Co powiecie na dorsza „po grecku” w trochę innej odsłonie?
Składniki na jedną porcję:
- 150 – 200 g dorsza (filet)
- marchewka duża
- pietruszka mała
- seler kawałek
- cebula mała
- trochę koncentratu pomidorowego
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kurkuma, sól
- ziarna sezamu
- masło klarowne
Rybę umyj, pokrój na porcje, posyp pieprzem. Wrzuć na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym. Smaż po dwie minuty z każdej strony. Przed zdjęciem z patelni posyp sezamem.
Cebulę pokrój na drobną kostkę i zeszklij na patelni po rybie. Marchew, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Płaski garnek rozgrzej z tłuszczem i wrzuć wszystkie warzywa i cebulę. Duś kilka minut i podlej niewielką ilością wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę, koncentrat pomidorowy i gotuj do miękkości warzyw.
Na dno foremki wyłóż warstwę warzyw, na to połóż rybę, znowu warzywa…. Świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno.
Na przepis wpadłam przeglądając książkę Anny Lewandowskiej.
Więcej: POMYSŁÓW NA OBIAD
Dołącz do grupy aktywnym mam na FB:
Instagram, tam też jesteśmy:
Może Ci się spodobać

Pikantny pieczony bób w chrupiącej łupince [PRZEPIS]
19/07/2017
Czekoladowa granola [PRZEPIS]
03/04/2018