obiad błyskawiczny – przepisy kulinarne

Czasem są takie dni, że otwierasz oczy…. patrzysz… przecierasz z niedowierzaniem i… wiesz, że Twój misternie zaplanowany dzień bierze w łeb…
Dziecko ma zapalenie spojówek, telefon dzwoni nonstop, pracujesz z maluchem na kolanach, tu lekarz, tu apteka, tu zakupy, bo jednak wszystko się wywraca… a o reszcie punktów z listy możesz zapomnieć…
Co z tego, że poprzedniego wieczora przygotowałaś sobie w pudełeczkach posiłki na cały dzień, skoro i tak musisz stać przy garach, bo przecież dla dziecka to dwa dania, żeby smakowało, żeby nie psuć nawyków żywieniowych… aaaaaaaaaaa!!!!….. wtedy tylko do głowy przychodzą słowa pewnej KAMILI… ZKC (zawsze k**wa coś)

Nie ma co narzekać, trzeba tyłek spiąć i jedziemy… chata omieciona, pranie, zmywanie wstawione, lekarz i biznesy okołomedyczne z listy… jakoś idzie.
Czas do gara… Dziś musi być pełnowartościowo i bezglutenowo, no i dwa dania…

Na start nieKLASYCZNA POMIDOROWA


Niby klasyczna, ale żeby było glutenfree to z makaronem KUKURYDZIANYM i bez koncentratu… tylko tak ciut bardziej naturalnie.

Skład:
– włoszczyzna (2 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka, natka tez jak macie)
– passata pomidorowa (zerknijcie na skład, dobra passata ma w składzie tylko pomidory i sól, ewentualnie bazylię czy czosnek, jak ma CUKIER, albo inne E… coś tam coś tam, odkładamy na półeczkę, niech ją kupi inny frajer)
– sól, pieprz, NIE UŻYWAMY VEGETY, KUCHARKÓW i innych słonych syfów z utwardzanym tłuszczem.
– liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w prawdziwy w kulkach.

Przygotowanie:
– do zagotowanych ok 2 litrów wody wrzucamy warzywa starte na tarce i przyprawy (liść, ziele, pieprz w kulkach) Gotujemy ok 15 min.
– makaron gotujemy w odzdielnym garnku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ma być aldente
– dodajemy passatę do warzyw, zagotowujemy,
– doprawiamy solą i pieprzem

Wlewamy w miseczkę, do której wcześniej wrzucamy makaron i gotowe. To co istotne to żeby nie gotowac na śmierć, starte warzywa i passata, która już została wcześniej poddana pasteryzacji nie wymagają długiego gotowania. Czym dłużej gotujemy tym dobrego zostaje w posiłku. Jak ktoś potrzebuje rozpusty to można dodać przed zjedzeniem małą łyżeczkę joguru naturalnego (bez cukru)

Na drugie też musi być klasyka. Tym razem UDKA Z KURCZAKA

Skład:
– 10 udek z kurczaka (obcinamy skórę, wycinamy tłuszcz)
– sól, pieprz, oregano, bazylia
– 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
– to chyba jedno z najwygodniejszych do zrobienia posiłków, wystarczy uporać się z oberwaniem skóry, co dla mnie jest zawsze wyzwaniem.
– udka pozbawione skóry, myjemy i oszuszamy
– nacieramy mieszanką przygotowanych przypraw
– czosnek przepychamy przez praskę i „nasmarowujemy” mięso
– udka wkąłdamy do rękawa, potem do lodówki na 2-3 godziny
– pieczemy w piekarniku ok 40 min, w 200 stopniach
– podajemy np. z gryczaną i mizerią lub ryżem i sałatką z mixu sałat

Obiad szybki, lekki, niskotłuszczowy, w wyniku dobrego doboru produktów pozbawiony węglowodanów prostych i tłuszczy utwardzanych.

Czekam na Was na FB:
https://www.facebook.com/groups/zgrabnadupa/

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: