Naleśniki bezglutenowe, bez cukru i bez proszku do pieczenia – przepis kulinarny
Ostatnio jakoś tak w kuchni słodkie klimaty… słodkie, ale niesłodkie.
Dziś pora na naleśniki…
Składniki:
– mąki:
* 70 g mąki kukurydzianej
*120 g mąki ryżowej
*120 g mąki gryczanej
* 5 łyżek stołowych mąki ziemniaczanej
– 400 ml mleka (ja dawałam raz krowie raz kozie, oba były ok)
– 400 ml wody (polecam gazowaną)
– 2 jajka ( kurze, albo 6 od przepiórki)
– 3 łyżki stołowe oleju rzepakowego
– szczypta soli
Przygotowanie:
No to chyba wie każda z nas. Mleko, woda, olej plus jaja miksujemy, dodajemy składniki suche. Oceniamy gęstość, bo wiadomo każda mąka inna… Jak jest ok to na patelnię. Można bez tłuszczu. Ja osobiście lekko smarowałam patelnię olejem rzepakowym, bo brakowało mi poślizgu na płycie.
Podpowiem tylko, że jak damy mniej wody i mleka to wychodzi idealna masa pod GOFRY 🙂
Jeśli chodzi o tzw. Obkład to każdy jak tam lubi.
Część podawałam z bezcukrową konfiturą. To co widzicie na zdjęciu to masa zrobiona z ubitych kilku łyżek śmietany 30% (czytajcie etykiety, w skłąd śmietamy wchodz tylko śmietana, a nie zagęstniki, skrobie, mąki i inne E coś tam) do tego dołożyłam 3 łyżki mascarpone. Ja nie dosładzałam, jak ktoś lubi na bogato to szczypta stewii da radę. Wszystko polane rozmrożonymi truskawkami prosto z garnka (jak komuś zbyt kwaśno to można dosłodzić np. miodem) Miód dodajemy do truskawek o temperaturze niższej niż 40 stopni C.
No i gotowe
Może Ci się spodobać

Wegańskie brownie z fasoli by VEGERUNERKA
11/01/2017
Bezglutenowe ciasteczka migdałowe, które skradły moje serce [PRZEPIS]
18/02/2018
Jeden komentarz
Pingback: