Muffiny jajeczne z cukinią, szpinakiem i papryką.

Muffiny jajeczne są bajeczne! Serio!
To ciekawa, pełna warzyw alternatywa dla jajecznicy czy omletu.
muffiny jajeczne

Składniki:
– 6 jaj
– średnia cukinia
– 1/2 czerwonej papryki
– 1/2 żółtej papryki
– duża garść szpinaku
– 3 sprasowane ząbki czosnku
– 12 mały prostokącików sera feta
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem i czosnkiem. Cukinię ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Osobiście proponuję też ją odsączyć, nadmiar wody może mieć wpływ na konsystencję muffin. Papryki kroimy na małe kwadraciki. Szpinak po umyciu osuszamy, a potem szatkujemy. Warzywa mieszamy z jajami i wlewamy w formę do pieczenia muffin wyścieloną papilotkami.  Ja osobiście obawiałam się, że muffiny mogą się przypalić czy przykleić (chciałam uniknąć dodatkowego natłuszczania stąd obawy) i piekałm je dość nietypowo. Sylikonowe papilotki włożyłam do sylikonowej formy do muffinów. Na wierzch kładziemy po dwa kawałeczki fety i zapiekamy ok 15 min. Na ostatnie 4 minuty włączyłam termoobieg.

 

 

Dołącz do grupy aktywnym mam na FB:

cropped-mamy-ruszamy-projekty-proArte-Marta-Machalewska-Maciej-Mech-www.studio-proarte.pl_.jpg

Instagram, tam też jesteśmy:

iloolo11169053_10205109642593257_978717547_n

One thought on “Muffiny jajeczne z cukinią, szpinakiem i papryką.

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: