Makaron kukurydziany w sosie pomidorowym – danie bezglutenowe

spaghetti z przepiórczymi jajkami

Czas pomyśleć o obiedzie, co? Mnie czas goni jak szalony zatem muszę iść na szybkość przygotowania, bo wiadomo obiad musi być! Dziś moja kuchnia serwuje makaron kukurydziany w pomidorowym bezmięsnym sosie. Taaak, wiem, jak ma to buc dobry posiłek dla osoby aktywnej to musi być białko. Spokojnie, będzie 🙂
Składniki:
– 400 g makaronu kukurydzianego.
– 1 kg świeżych pomidorów lub duży słoik już zamarynowanych, ewentualnie 2 puszki.
– 2 spore merchewski
– 1 duża cebula
– 2 duże ząbki czosnku
– szczypta parmezanu
– 8 przepiórczych jaj
– sól, pieprz, pieprz cayeene, bazylia
– olej kokosowy lub oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Na oleju kokosowym lub oliwie przeszklimy cebulę i czosnek, następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę. Chwilę podduszamy. Kiedy marchew zmięknie dolewamy do niej zblendowane pomidory. Jeśli używacie świeżych to pamiętajcie by je sparzyć i pozbawić skórki. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Swietnie też sprawdzą się posiekane liście bazylii. Jeśli ktoś jest fanem termogenezy indukowanej dietą może doprawić sos pieprzem cayeene. Makaron gotujemy wg opakowania. W związku z wprowadzaniem diety bezglutenowej wybrałam 100% makaron kukurydziany. Oczywiście sprawdzi się także każdy inny, najlepiej pełnoziarnisty.
Na talerzu posypujemy danie parmezanem a na wierzch kładziemy wcześniej ugotowane na twardo połówki przepiórczych jaj (kurze też dają radę).
Z proponowanych przeze mnie składników otrzymujemy 4 porcje dania, które możemy przygotować błyskawicznie!
Smacznego!

Czekamy na Ciebie na FB!

coverblogWspierają nas:

brzuchatki

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: