Kruszonka z płatków owsianych z jabłkami i truskawkami.

W poszukiwaniu lata w mroźny styczniowy dzień udałam się do zamrażalnika po mrożone truskawki. Lubię gdy z niczego powstaje coś pysznego. Okazało się, że akurat w mojej lodówce nie było truskawek lecz były mrożona mieszanka owocowa (głównie truskawki) i resztka truskawek.

kruszona z płatków owsianych

 

Składniki na porcję dla 2-4 osób (zależy od apetytu):

  • mrożone truskawki 300-350 g (spokojnie można dać całe opakowanie, w którym jest 400 g)
  • płatki owsiane 150 g (ja użyłam bezglutenowych, można użyć też innych niż owsiane)
  • dwa jabłka (małe)
  • cynamon
  • masło klarowane łyżka
  • opcjonalnie miód lub syropu z agawy, klonowego (ja nie dodawałam)

 

Wykonanie jest banalnie proste. Jabłka obierz i zetrzyj na tartce na dużych oczkach. Jabłka posyp cynamonem (ilość wedle uznania i preferencji). Następnie wymieszaj wszystkie składniki. Najlepiej zrobić to rękami aby dobrze rozprowadzić masło. Dla mnie było wystarczająco słodko lecz punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jeśli wolisz słodki smak dodaj miodu lub innego lejącego się produktu słodzącego. Mieszaninę przełóż do naczynia żaroodpornego lub formy. Piecz około 30-40 minut w 180 stopniach. Czas zależy od tego jakim dysponujesz piekarnikiem.

Inne inspiracje deserowe: DESERY

 

Dołącz do grupy aktywnym mam na FB:

cropped-mamy-ruszamy-projekty-proArte-Marta-Machalewska-Maciej-Mech-www.studio-proarte.pl_.jpg

Instagram, tam też jesteśmy:

iloolo11169053_10205109642593257_978717547_n

 

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: