Krucha tarta orzechowa z pigwą [PRZEPIS]

Jak wiecie jakiś czas temu objęłyśmy patronatem ksiażkę, której autorami są Magdalena i Stanisław Romek. „Sezonowo. Bezglutenowo.” to 100 przepisów na wszystkie pory roku. Autorzy bloga www.kuchennewariacje.pl zebrali pokaźny zbiór sprawdzonych receptur na dania bezglutenowe, które bez trudu możecie zrobić we własnej kuchni.

Magda i Stasiek udostępnili nam jeden ze swoich wybornych przepsów byście mogli mieć przedsmak tego co czeka na Was w książce. Poprosiłyśmy ich o coś prostego, ale też niestandardwego i niebanalnego. Zapropnowali nam tartę z pigwy. Z pigwy?! Spojrzałam wielkim oczami. Ciasto z pigwą, to dobre? Teraz to oni spojrzeli na mnie z delikatnym uśmiechem i powiedzieli: „Dla nas to był pierwszy raz kiedy jedliśmy pigwę. Jakoś te mechate owoce nigdy nas nie przyciągały do siebie niemniej sąsiadce drzewko tak obrodziło, że sama nie była w stanie ich przejeść. Spróbowaliśmy i ku naszemu zdziwieniu te owoce idealnie pasowały do wypieków gdyż ich smak jest mieszanką jabłek i gruszek.”

My też spróbowałyśmy i… smakuje wybornie.
Spróbujcie sami!

 

Czas wykonania: 90 minut 

Forma do tarty 24 cm

Składniki:

Nadzienie z pigwy:

750g pigwy

40g  cukru kryształ

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

50ml wody

 

Ciasto:

130g mąki orzechowej

50g mąki z tapioki

30g mąki ziemniaczanej

30g mielonego siemienia lnianego

75g zimnego masła

60g cukru pudru

1 żółtko

 

Wykończenie:

50g posiekanych orzechów włoskich

1 białko

 

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od nadzienia. Obieramy pigwę i kroimy na małe kawałeczki. Następnie wrzucamy do garnka razem z cukrem i wodą. Dusimy na średnim ogniu aż pigwa zmięknie i lekko się rozpadnie. Studzimy.

 

  1. Najpierw przesiewamy mąkę i cukier, dodajemy siemię i siekamy na małe kawałeczki masło. Następnie dodajemy żółtko i całość zagniatamy do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Dzielimy ciasto w proporcji 55% do 45% i oba kawałki zawijamy w folię. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

 

  1. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem. Kiedy ciasto się schłodzi, wyciągamy większy kawałek i rozwałkowujemy tak aby jego wielość była na tyle duża żeby pokryła dno formy i boki (ok. 2,5 cm wysokości). Następnie przekładamy na ciasto wystudzone nadzienie z pigwy. Teraz rozwałkowujemy drugą część ciasta tak aby jego wielkość przykryła całe nadzienie. Dociskamy do brzegów by się obie części ciasta połączyły. Następnie siekamy orzechy na drobne kawałki. Teraz ubijamy białko na sztywna pianę, którym smarujemy wierzch tarty i posypujemy posiekanymi orzechami.

 

  1. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Kiedy się upiecze wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia choć nie da się ukryć, że jeszcze lekko ciepłe razem z lodami waniliowymi smakuje wybornie.

 


A z okazji świąt mamy dla Was konkurs!
Jeśli chcecie, by trafiła do Was książka wpadajcie na naszego FB –> TUTAJ
Mamy dla Was 5 egzmeplarzy do wygrania!


Sporo czasu poświęciłam aby powstał ten tekst. Teraz liczę na Ciebie, bo tworzymy, to miejsce również z myślą o Tobie. Bądźmy w kontakcie:

 

Ilona, mama, trener

Mama Basi, trener personalny: - instruktor lekkoatletyki - instruktor kulturystyki - instruktor fitness - trener Blackroll - trener TRX - trener PFS - trener Boot Camp

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: