Kokosowe brownie – bezglutenowe, bez cukru, bez mąki
Walentynki i ostatki w jednym – trzeba to uczcić. Było zdrowo, nawet bardzo, ale kalorycznie. No nic raz się żyje 🙂 Dobrze, że kaloryczność szła z tłuszczu kokoswego, który jest ponoć rewelacyjny dla naszego organizmu.
Składniki:
-350g wiórków kokoswowych
– 100g gorzkiej czekolady (ja dałam 70%)
– 2 jajka
– 3 żółtka
– 3 łyżki stołowe kakao
– 1 czubata łyżeczka miodu (dawałam lipowy)
– 1 łyżeczka masła (82%)
Na wierzch:
– wiśnie mrożone lub dżem/konfitura niskosłodzona, radę też dadzą czarne porzeczki
– 1 łyżeczka miodu (najlepiej do smaku)
Przygotowanie:
1. W kapieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło
2. W rondelku dusimy wiśnie/porzeczki z miodem, aż do odparowania wody
3. Wiórki mielimy najlepiej do konsystencji mąki, albo chociaż troszkę „podmielamy”, żeby było bardziej aksamitnie
4. Zmielone wiórki łączymy z kakao, jajami, żółtkami, masą czekoladową i miodem i wygniatamy ciasto. Najlepiej chyba ręką. Ciasto bedzie bardzo tłustą i gęstą masą.
5. Wykładamy je na blaszkę, stosunkowo małą. U mnie była okrągła o średnicy ok 20 cm. Na wierzch wylewamy masę wiśniową/porzeczkową i pieczemy 20 min, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu otrzymujemy 8 porcji ciasta, po ok 110 g każda, co daje nam ok 460 kcal!!!
Wskazówki.
Produkty pieczone na kokosie mają tendencję, żeby sie rozpadać, ale unikamy tego gdy ciasto zostanie całkowicie wystudzone. Warto je przed podaniem trzymać ok. godziny w lodówce. Mi najlepiej się kroiło kiedy spędziło całą noc w lodówce.
No a teraz cała prawda. Uwaga! Będzie bolało 🙂
Może Ci się spodobać

Czekoladowe ciasto z fasoli bez mąki, bez glutenu.
11/10/2016
Bezglutenowe placki z kokosa i tapioki (przepis)
16/01/2017