JEDZENIE,  kolacje,  obiady

Kasza gryczana z burakami idealna na jesień [PRZEPIS]

Jesienią 🍁warto sięgać po jedzenie, które nas rozgrzeje, a taka na pewno będzie kasza z burakami. Do tego szpinak, ser i dodatki i będzie zdrowo i kolorowo. Aby wesprzeć organizm w tym wymagającym czasie do kaszy (i nie tylko) dodaję olej konopny tłoczony na zimno. Ma on wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych oraz wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, czyli NNKT. Olej konopny ma działanie przeciwzapalne, pozytywnie działa na układ odpornościowy, nerwowy i co dla mnie w obecnej chwili priorytetowe poprawia skórę. Olej konopny powinien być stosowany na zimno. Nie bójcie się nie zawiera on substancji psychoaktywnych.
Zostawiam wam przepis na kaszę gryczaną z burakami. Zamiast mozzarelli można dodać ser kozi lub fetę, a można ją pominąć a danie i tak będzie kompletne.

Składniki:
• buraki 2 sztuki ugotowane lub upieczone
• kasza ryczana ½ kubka
• szpinak 2 garście
• mozzarella kulka
Składniki na SOS:
• soku z cytryny 2 łyżki
• olej konopny 2 łyżki • miód 1 łyżka
• sól, pieprz

Kaszę gryczną ugotować do sypkości, ja wybieram kaszę niepaloną. Do miski wrzucić opłukany i osuszony szpinak, pokrojoną mozzallerlę, sól i pieprz i wymieszać. Szpinak powinien zmięknąć. Wyłożyć do miseczek lub na talerze posypać burakami i polać sosem, takim konopnym winegretem.

Wypróbujesz przepis, daj mi znać czy ci smakowało pod zdjęciem na moim profilu na Insta.

 

 

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: