kasza gryczana inaczej… z twarogiem i czerwoną fasolą – przepisy kulinarne

Nie każdy jest fanem kaszy gryczanej, a jak nawet jest to nikt nie lubi nudy… Ile można jeść gryczaną na „sucho”? No właśnie… nie długo. A jeść trzeba, bo… jest genialnym źródłem dobrych węglowodanów (100 g dostarcza 69 g węgowodanów), zawiera dużo błonnika (od 10 do 16 %), witami z grupy B i soli mineralnych, a także jest źródłem dwóch aminokwasów egzogennych – lizyny i tryptofanu, (tych aminkowasów organizm sam nie wytwarza, muszą być dostarczone do naszego organizmu) Białka znajdujące się w kaszy gryczanej mają przyswajalność porównywalną z roślinami strączkowymi.

kasza gryczana z twarogiem i fasoląSkładniki:
– 200 g kaszy gryczanej (dwie torby, ale błagam, nie gotujcie kaszy w worach!) IG 54 (ugotowana)
– puszka fasoli czerwonej IG 40 (produkt z puszki)
– kostka twarogu chudego IG 30
– średnia cebula IG 15
– łyżka oleju rzepakowago
– sól, pieprz

IG – indeks glikemiczny produktu.

I jedziemy:

  • kaszę gotujemy
  • fasolę odsączamy
  • cebulę szklimy na patelni
  • składniki mieszamy (ciepłe, ale nie gorące)
  • solimy i pieprzymy do smaku
  • na koniec dorzucamy pociętą na kawałeczki kostkę twarogu CHUDEGO!!!
  • wszystko mieszamy
  • dla ozdoby i na zachetę liść rukoli albo bazyli 🙂

Wygodzi pożywny posiłek nawet solo lub jako dodatek do mięs. Świetny po treningu. Daje radę na ciepło i na zimno, więc idealny do lunch boxa do pracy, albo kiedy trzeba jeść „w locie”

Aktywne Mamy na FB zapraszamy!
www.facebook.com/groups/zgrabnadupa

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: