Fit ciasto marchewkowe [PRZEPIS].

Ciasto jest dobre na wszystko 😉 a na pewno na podwieczorek w jesienny dzień. Ostatnio naszło mnie na zabawę z marchewką, tylko bez brzydkich skojarzeń. Efektem zabawy było ciasto marchewkowe. Niebo w gębie.

Składniki:

  • marchewki 5 dużych sztuk startych na małych oczkach (około 400-500 g)
  • mąka kukurydziana lub jaglana 100 g (może być też inna)
  • jajka 4-5 sztuk (w zależności od rozmiaru)
  • cukier 3 łyżki (ja dałam kokosowy fajnie przyciemnia kolor ciasta) (możesz użyć innego słodziwa)
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • proszek do pieczenia łyżeczka (dałam bezglutenowy)
  • cynamon łyżeczka
 Masz marchew, jajka… lecz nie masz czym ogarnąć tematu ciasta 😉

Marchew obierz i zetrzyj na małych oczkach na tarce. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę (dodaj szczyptę soli). Żółtka dokładnie zmiksuj z cukrem. Połącz żółtka z ubitą pianą, a następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i olej. Później partiami dodawaj marchewkę i wymieszaj. Jeżeli w cieście chcesz aby marchew była mniej wyczuwalna, całą masę potraktuj ręcznym blenderem.

Masę przelej do formy wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia, jak wolisz. Piecz około 60 minut (do suchego patyczka) w 170-180 stopniach.

Do ciasta możesz dodać rodzynki, daktyle, suszone morele. Możesz wtedy zrezygnować z dodawania cukru.

 

 

2 thoughts on “Fit ciasto marchewkowe [PRZEPIS].

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: