desery/przekąski,  JEDZENIE

Faworki bezglutenowe z piekarnika [PRZEPIS]

W kuchni wzięło mnie na eksperymenty. Z racji zbliżającego się Tłustego Czwartku padło na pączki i faworki. Wszystko w wersji bezglutenowej. Lubię sobie podnosić poprzeczkę 😉

Moje faworki są w odchudzonej wersji z racji użytych składników oraz odtłuszczone bo z piekarnika. Żeby nie było, że jak się w tłusty czwartek najesz tradycyjnych pączków, faworków to się świat zawali. Masz na nie ochotę, proszę bardzo. Lecz podrzucam alternatywę. Pewnie są osoby, które nie mają wyboru. Tym bardziej przepis może się przydać.

Składniki:
  • mąka gryczana i kukurydziana 1,5 kubka (możesz użyć innych bezglutenowych lub pszennej tortowej)
  • żółtka 3 sztuki
  • jogurt naturalny typu greckiego 3 łyżki  (nie chcesz odchudzać faworków użyj śmietany 30%)
  • olej kokosowy łyżka (możesz użyć masła)
  • octet jabłkowy łyżka (możesz użyć spirytusu)
  • cukier puder do posypania (może być zwykły, możesz zmielić każde inne słodziwo)

MASZ JUŻ SWOJĄ WITAMINĘ D

kliknij po >>> ZAPAS WITAMINY D (bez kosztów wysyłki)


Przygotowanie:

Weź wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Siła w rękach się przyda 😉 Gdy będzie gotowe owiń folią i włóż do zamrażarki na około godzinę (gdy chcesz robić prawie od razu) lub do lodówki na kilka godzin. Zimne ciasto wyjmij i stłucz na kwaśne jabłko. Uderzaj w nie wałkiem, ciskaj nim o stół. Po co? Pozbywasz się powietrza, które się w nim nagromadziło. Rozwałkuj dość cienko ciasto i pokrój na paski o szerokości około trzech centymetrów. Pokrój na mniejsze,a na środku każdego zrób nacięcie. Przełóż jeden koniec ciasta przez dziurkę i tak powstaje faworek.

Gdy wszystkie faworki są gotowe na wyłożoną papierem blachę poukładaj je i do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na około 20 minut. Idealny moment do wyjmowania gdy się zarumienią. Po wystygnięciu posyp pudrem i gotowe.

Jakie są twoje pomysły na Tłusty Czwartek? Zapraszam na dyskusję pod tym zdjęciem na Instagramie:

 

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: