
Ekspresowe posiłki potreningowe [PRZEPIS]
Wiadomo nie od dziś, że trening treningiem lecz bardzo istotna jest regeneracja po nim. Ogromną rolą w procesie regeneracji odgrywa jedzenie. Dlatego warto nie bagatelizować tego tematu i przyłożyć się do posiłków potreningowych. Mniej więcej godzinę po wysiłku dobrze zjeść posiłek białkowo-węglowodanowy. Węglowodany uzupełnią glikogen w mięśniach, czyli paliwo dla naszych mięśni. Białko pomoże odbudowa uszkodzone w trakcie wysiłku włókna mięśniowe. Skład posiłku i to kiedy go zjemy ma znaczenie.
Stwierdzisz, że ogromnym sukcesem było dla ciebie wygospodarowanie godziny na trening i nie masz już czasu na sterczenie w kuchni? Dlatego podrzucę kilka inspiracji kulinarnych na ekspresowe posiłki potreningowe.
Bazą w proponowanych posiłkach potreningowych jest jogurt naturalny Dodaj co lubisz. Poniżej wrzucam jego skład i wartość odżywczą.
Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energetyczna: 246 kJ (58 kcal)
- Tłuszcz: 2,0 g
- w tym kwasy nasycone: 1,3 g
- Węglowodany: 6,0 g
- w tym cukry: 5,6 g
- Białka: 4,1 g
- Sól: 0,1 g
Skład:
- Mleko
- Białka mleka
- Żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subspiecies bulgaricus)
PŁATKI OWSIANE Z DODATKOWĄ PORCJĄ BIAŁKA
Składniki:
- płatki owsiane ½ szklanki
- suszone owoce 3 łyżki
- migdały 2 łyżki
- kiwi 1 sztuka
- jogurt naturalny Dodaj co chcesz
- odżywka białkowa (opcjonalnie) 1 miarka
Wszystkie składniki połącz ze sobą i zjedz ze smakiem.
GRANOLA Z JOGURTEM NATURALNYM
Składniki:
- płatki owsiane 4 szklanki (fajnie jest też użyć kilku rodzajów płatków np. żytnich, gryczanych, orkiszowych )
- orzechy włoskie ½ szklanki
- orzechy nerkowca ½ szklanki
- migdały 2 łyżki (możesz też użyć płatków migdałowych)
- rodzynki suszone 2 łyżki
- żurawina suszona 2 łyżki
- banan suszony 2 łyżki
- morele suszone pokrojone 2 łyżki
- siemię lniane 2 łyżki
- pestki dyni 2 łyżki
- pestki słonecznika 2 łyżki
- miód 4 łyżki
- olej kokosowy 2 łyżki
Wszystkie suche składniki wrzuć do miski i wymieszać dokładnie. Następnie dodać olej kokosowy i miód. Ponownie wymieszać całość. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem kokosowym. Rozsypać wymieszane składniki na blasze i piec przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C. W trakcie pieczenia 2-3 razy przemieszać, aby wszystko równomiernie się upiekło. Granolę przechowywać można w szklanym słoiku.
Tak przygotowana granola będzie zawsze pod ręką. Podaj z jogurtem naturalnym oraz świeżymi owocami jagodowymi.
BANANOWE SMOOTHIE
Składniki:
- banan 1 sztuka
- jogurt naturalny 1 szklanka
- płatki owsiane ½ szklanki
- miód 1 łyżka
- cynamon ½ łyżeczki
- nasiona chia 1 łyżka
Wszystkie składniki dokładnie zblendować.
KOKTAJL MALINOWY
Składniki:
- jogurt naturalny 1 szklanka
- maliny mrożone 1 szklanka
- banan 1 sztuka
- mięta kilka świeżych listków
- siemię lniane 1 łyżka
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.
Gdy jednak brakuje Ci czasu i potrzebujesz ekspresowego wsparcia skorzystaj z pysznych smoothie JOGO FRUIT, które zawierają aż 30 % owoców.
Czekają na Ciebie w dwóch bajecznych smakach:
– Brzoskwinia/Mango /Marakuja
oraz
– Owoce leśne
Wpis powstał przy współpracy z OSM KRASNYSTAW.

Paluszki o smaku pizzy [PRZEPIS]

Humus konopny [PRZEPIS]
Może Ci się spodobać

Przekąski na domowe party [PRZEPISY]
18/11/2019
Bezglutenowe placki z kokosa i tapioki (przepis)
16/01/2017