
Dynia plus soczewica. Eksplozja smaku. [PRZEPIS]
Dynie, dynie wszędzie. Co to będzie? Zupa. Sycąca, rozgrzewająca, z indyjską nutą. Ekspresowa w przygotowaniu. Idealna na obiad, kolację lecz przy jesiennej, deszczowej pogodzie także na śniadanie. Wypróbuj.
Składniki:
- dynia Hokaido pokrojona w kostkę
- 3/4 szklanki suchej soczewicy czerwonej
- papryka czerwona 1 szt.
- pomidor 2 szt.
- cebula
- czosnek 2-3 ząbki
- mleko kokosowe 200 ml
- olej kokosowy lub masło sklarowane 1 łyżka
- imbir korzeń 1-2 cm
- kmin rzymski 1/2 łyżeczki
- kozieradka 1/2 łyżeczki
- kurkuma 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz do smaku
- szczypta chilli
W garnku rozpuść tłuszcz. Zaszklij cebulę, czosnek i imbir (wcześniej pokrojone). Dosyp przyprawy i zasmaż przez chwilę. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię, soczewicę (soczewicę można wcześniej namoczyć przez kilka godzin lecz nie jest to konieczne) i zalej wodą. Po 5 minutach dorzuć pokrojoną paprykę. Gotuj kolejne 10-15 minut, aż warzywa zmiękną, a soczewica wchłonie wodę. W razie potrzeby możesz dolać wody. Dodaj mleko kokosowe i gotuj przez chwilę. Dorzuć pomidora pokrojonego w kostkę. Na koniec sól i pieprz do smaku i gotowe. Podając możesz posypać pokrojoną natką pietruszki.
Foto zrobione przez Anna Smirnova
Sporo czasu poświęciłyśmy aby powstał ten przepis. Teraz liczymy na Ciebie, bo tworzymy, to miejsce również z myślą o Tobie. Bądźmy w kontakcie:
- zostaw komentarz – Twoja opinia jest dla mnie bardzo ważna
- polub nasz FP Mamy ruszamy, będziesz na bieżąco
- dołącz do grupy, będziemy wtedy w stałym kontakcie:
- SPORT/DIETA/MOTYWACJA –> TUTAJ
- DZIECKO/MACIERZYŃSTWO –> TUTAJ
- jesteśmy też na Instagramie:
- mama dietetyk Ola –> TUTAJ
- mama trener Ilona –> TUTAJ
- jeśli tekst Ci się spodobał udostępnij go dalej
Może Ci się spodobać

Upiorne przekąski na Halloween.
22/10/2017
Kokosowa jaglanka z jagodami goji i gruszką (przepis).
16/02/2017