Dynia plus soczewica. Eksplozja smaku. [PRZEPIS]

Dynie, dynie wszędzie. Co to będzie? Zupa. Sycąca, rozgrzewająca, z indyjską nutą. Ekspresowa w przygotowaniu. Idealna na obiad, kolację lecz przy jesiennej, deszczowej pogodzie także na śniadanie. Wypróbuj.

 

Składniki:

  • dynia Hokaido pokrojona w kostkę
  • 3/4 szklanki suchej soczewicy czerwonej
  • papryka czerwona 1 szt.
  • pomidor 2 szt.
  • cebula
  • czosnek 2-3 ząbki
  • mleko kokosowe 200 ml
  • olej kokosowy lub masło sklarowane 1 łyżka
  • imbir korzeń 1-2 cm
  • kmin rzymski 1/2 łyżeczki
  • kozieradka 1/2 łyżeczki
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta chilli

W garnku rozpuść tłuszcz. Zaszklij cebulę, czosnek i imbir (wcześniej pokrojone). Dosyp przyprawy i zasmaż przez chwilę. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię, soczewicę (soczewicę można wcześniej namoczyć przez kilka godzin lecz nie jest to konieczne) i zalej wodą. Po 5 minutach dorzuć pokrojoną paprykę. Gotuj kolejne 10-15 minut, aż warzywa zmiękną, a soczewica wchłonie wodę. W razie potrzeby możesz dolać wody. Dodaj mleko kokosowe i gotuj przez chwilę. Dorzuć pomidora pokrojonego w kostkę. Na koniec sól i pieprz do smaku i gotowe. Podając możesz posypać pokrojoną natką pietruszki.

Foto zrobione przez Anna Smirnova


Sporo czasu poświęciłyśmy aby powstał ten przepis. Teraz liczymy na Ciebie, bo tworzymy, to miejsce również z myślą o Tobie. Bądźmy w kontakcie:


Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: