Domowy LION – przepis na ciasto pyszne jak batonik

Lubicie smak słodyczy ze sklepowych półek? Ja nie będę udawać, że jest inaczej. Lubię kupcze słodycze, ale niestety ich składy pozostawiają dużo do życzenia. Szukam zatem domowych rozwiązań. Metodą prób i błędów powstał przepis na ciasto czekoladowe z masą tak pyszną jak ta, ze znanego nam świetnie batonika LION.

Lista zakupów:
1/2 szklanki mąki ryżowej (w wersji glutenowej może być pszenna)
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub kamienia winnego
3 czubate łyżki kakao
60 g białka czekoladowego
1/2 szklanki erytrytolu
3 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki mleka
2 jajka

200 g suszonych daktyli
150 g solonych orzechów nerkowca
ok. 1 szklanka kaszy jaglanej ekspandowanej
8 czubatych łyżek masła orzechowego 100 %
100 g gorzkiej czekolady lub czekolada domowej roboty (—> przepis)

Przygotowanie ciasta.
Wszystkie składniki z pierwszej części listy łączymy. Najpierw mieszamy składniki suche, potem dodajemy mokre i blendujemy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o średnicy 21 cm. Ja miałam 16 cm, więc ciasto dzieliłam na pół i przekładałam masą. Przy większej blaszce nie ma takiej potrzeby. Ciasto wypiekamy w piekarniku przez 25 min w temperaturze 180 stopni.

Masę przygotowujemy z daktyli (wcześniej zalanych wrzątkiem i odsączonych) oraz pozostałych składników. Orzechy kruszymy. Kaszę dodajemy na końcu, po zblendowaniu wszystkich innych składników.

Na wystudzone ciasto wykładamy masę, formujemy, wyrównujemy i na wierzch wylewamy gorzką czekoladę po kąpieli wodnej lub robimy czekoladę samodzielnie z innego mojego przepisu.

Prowadzisz konto na IG? Zapisz przepis i zawsze miej go pod ręką.
Kliknij na etykietę w prawym dolnym rogu w aplikacji.

View this post on Instagram

Lubicie smak słodyczy ze sklepowych półek? Ja nie będę udawać, że jest inaczej. Lubię kupcze słodycze, ale niestety ich składy pozostawiają dużo do życzenia. Szukam zatem domowych rozwiązań. Metodą prób i błędów powstał przepis na ciasto czekoladowe z masą tak pyszną jak ta, ze znanego nam świetnie batonika LION. Lista zakupów: 1/2 szklanki mąki ryżowej (w wersji glutenowej może być pszenna) 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub kamienia winnego 3 czubate łyżki kakao 60 g białka czekoladowego 1/2 szklanki erytrytolu 3 łyżki oleju kokosowego 1/2 szklanki mleka 2 jajka 200 g suszonych daktyli 150 g solonych orzechów nerkowca ok. 1 szklanka kaszy jaglanej ekspandowanej 8 czubatych łyżek masła orzechowego 100 % 100 g gorzkiej czekolady lub czekolada domowej roboty (—> przepis) Przygotowanie ciasta. Wszystkie składniki z pierwszej części listy łączymy. Najpierw mieszamy składniki suche, potem dodajemy mokre i blendujemy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o średnicy 21 cm. Ja miałam 16 cm, więc ciasto dzieliłam na pół i przekładałam masą. Przy większej blaszce nie ma takiej potrzeby. Ciasto wypiekamy w piekarniku przez 25 min w temperaturze 180 stopni. Masę przygotowujemy z daktyli (wcześniej zalanych wrzątkiem i odsączonych) oraz pozostałych składników. Orzechy kruszymy. Kaszę dodajemy na końcu, po zblendowaniu wszystkich innych składników. Na wystudzone ciasto wykładamy masę, formujemy, wyrównujemy i na wierzch wylewamy gorzką czekoladę po kąpieli wodnej lub robimy czekoladę samodzielnie z innego mojego przepisu. #wiemcojem #zdrowejedzenie #zdroweciasto #ciacho #fitciasto #dokawy #zdrowydeser #deser #fitdeser #zdroweodżywianie #zdroweprzepisy #fitprzepisy #zdrowesłodycze #zdroweslodycze #fitslodycze #dietabezdiety #pysznieizdrowo #pyszne #jemzdrowo #legalcakes #healthyfood #healthydesserts #healthydessert #fitrecipes #fitrecipe #fitdessert #ciasto #przepis #przepisy

A post shared by Ilona Brusiło, Warszawa (@ilona_z_mamy_ruszamy) on

Ilona, mama, trener

Mama Basi, trener personalny: - instruktor lekkoatletyki - instruktor kulturystyki - instruktor fitness - trener Blackroll - trener TRX - trener PFS - trener Boot Camp

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: