
Domowe toffifee w wersji fit [PRZEPIS]
Czasami się zastanawiam po co robić tak zwane fit wersje sklepowych słodyczy ? Lecz gdy pobawiłam się w kuchni … tak to była fajna zabawa … robiąc domową wersję toffifee, stwierdzam, że w sumie czemu nie 😉
Co najważniejsze przepis jest banalnie prosty, z kilku składników. Aaaaaa i jeśli myślisz, że niezbędne jest kupienie „prawdziwego” toffifee, to wyprowadzę cię z błędu. Wystarczy silikonowa forma do kostek lodu.
Przejdę do konkretów.
Składniki:
- masło orzechowe 2 czubate łyżki
- olej kokosowy 2 łyżki
- miód 2 łyżki
- gorzka czekolada 4 kostki
- orzechy laskowe
- 10 daktyli (można pominąć)
Płynny olej kokosowy, wymieszaj z płynnym miodem i masłem orzechowym. Tak powstałą masę przełóż do foremek, miej więcej do 3/4 wysokości. Do każdej włóż po orzechu laskowym. Odstaw do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Daktyle zalej ciepłą wodą. Po kilkunastu minutach odlej wodę i zblenduj daktyle na gładką masę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Na zamrożone wcześniej „czekoladki” połóż masę daktylową (spokojnie można pominąć) a następnie rozpuszczoną czekoladę. Ponownie odstaw do zamrażalnika. Po godzinie zdrowsza wersja toffifee gotowa. Przechowuj w zamrażalniku.
MASZ JUŻ SWOJĄ WITAMINĘ D ?
kliknij po >>> ZAPAS WITAMINY D (bez kosztów wysyłki)
Zrobisz daj znać pod tym zdjęciem na Instagramie:
Może Ci się spodobać

Prażona ciecierzyca – pyszna i zdrowa przekąska bezglutenowa
14/01/2015
Najszybsza czekolada na świecie.
15/10/2016