desery/przekąski,  JEDZENIE

Domowe toffifee w wersji fit [PRZEPIS]

Czasami się zastanawiam po co robić tak zwane fit wersje sklepowych słodyczy ? Lecz gdy pobawiłam się w kuchni … tak to była fajna zabawa … robiąc domową wersję toffifee, stwierdzam, że w sumie czemu nie 😉

Co najważniejsze przepis jest banalnie prosty, z kilku składników. Aaaaaa i jeśli myślisz, że niezbędne jest kupienie „prawdziwego” toffifee, to wyprowadzę cię z błędu. Wystarczy silikonowa forma do kostek lodu.

Przejdę do konkretów.

Składniki:

  • masło orzechowe 2 czubate łyżki
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • miód 2 łyżki
  • gorzka czekolada 4 kostki
  • orzechy laskowe
  • 10 daktyli (można pominąć)

Płynny olej kokosowy, wymieszaj z płynnym miodem i masłem orzechowym. Tak powstałą masę przełóż do foremek, miej więcej do 3/4 wysokości. Do każdej włóż po orzechu laskowym. Odstaw do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Daktyle zalej ciepłą wodą. Po kilkunastu minutach odlej wodę i zblenduj daktyle na gładką masę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Na zamrożone wcześniej „czekoladki” połóż masę daktylową (spokojnie można pominąć)  a następnie rozpuszczoną czekoladę. Ponownie odstaw do zamrażalnika. Po godzinie zdrowsza wersja toffifee gotowa. Przechowuj w zamrażalniku.


MASZ JUŻ SWOJĄ WITAMINĘ D

kliknij po >>> ZAPAS WITAMINY D (bez kosztów wysyłki)


 

Zrobisz daj znać pod tym zdjęciem na Instagramie:

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: