Domowe mleko kokosowe

mleko-kokosowe-domowej-roboty

Od kiedy okazało się, że mleko krowie to wróg w naszym domu trzeba było szukać innych rozwiązań przyjaznych organizmowi, ale też portfelowi. Powoli przekonujemy sie do mleka roślinnego. Zawsze byłam zakochana w oleju kokosowym, więc na pierwszy ogień wzięłam kokos! Lubię potrawy z tym specyfikiem, więc z tego powodu się na niego rzuciłam.

Skład:
miąsz z dwóch średniej wielkości orzechów kokosowych
woda kokosowa w obu orzechów
ok 0,5 litra wody mineralnej (opcjonalnie przegotowana woda w temepraturze pokojowej)
ok 0,8 litra wrzątku
1 łyżka stołowa stevi (opcjonalnie cukier lub całkowicie bez cukru)

Przygotowanie:
Wydłubany miąsz kokosowy rozdrabniamy w malakserze/ blenderze. Co by to nie było ma być drobno, jak wiórki. Otrzymane wiórki kokosowe łączymy z wodą ze środka kokosa i dolewamy do tego o,5 litra wody mineralnej (lub przegotowanej) i ponownie blendujemy. Stopniowo dadajemy wrzątek i nie zapominamy o blendowaniu. W wyniku blenodwania otrzymujemy dość gładką wodnistą masę, którą odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzony płyn przecedzamy przez drobne sito. Być może trzeba to zrobić dwukrtotnie. Pozostałą pulpę kokosową odciskamy dłońmi. Pamiętajcie aby jej nie wyrzucać. Nada sie na placki, praliny albo ciastka 🙂
Mleko kokosowe domowej roboty może stać w lodówce ok 5 dni.

Matko, nie trać czasu! Dołącz do nas!
coverblog

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: