Domowe lody czekoladowe z batata [PRZEPIS]

Matko sama się sobie dziwię 😉 robiłam frytki z batatów. Obierając bataty, został mi taki jeden nieduży, samotny. Pomyślałam wrzucę go do piekarnika niech się upiecze. Potem pomyślę co z nim zrobić. Lato więc moje myśli skierowały się na lody. Tym sposobem powstały domowe lody czekoladowe.

 

Składniki:

  • batat nieduży, upieczony (przed pieczeniem ze skórką ważył około 350 g)
  • mleko kokosowe (około 400 ml)
  • karob 3 łyżki (możesz użyć kakao)
  • cukier kokosowy 2 łyżki
  • chill odrobina (użyj według upodobań)
  • sól szczypta

Upieczonego batata obierz ze skórki. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Przelej do formy i wstaw do zamrażalnika. Po około 2-3 godzinach powinny być gotowe do spożycia.

Gdy lody zechcesz jeść następnego dnia pamiętaj lody mogą być twarde jak kamień. Około pół godziny przed jedzeniem wystaw po prostu je wystaw.

 

Potrzebujesz innych inspiracji =>=>=>  Sprawdzone przepisy na domowe lody.

 

Dołącz do grupy aktywnym mam na FB:

cropped-mamy-ruszamy-projekty-proArte-Marta-Machalewska-Maciej-Mech-www.studio-proarte.pl_.jpg

Instagram, tam też jesteśmy:

iloolo11169053_10205109642593257_978717547_n

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: