Domowe lody bez mleka, bez cukru i bez jajek [PRZEPIS]

Coraz cieplej, na lody ciśnienie coraz większe. Niestety to co możemy znaleźć na sklepowych półkach nie stało nawet obok prawdzwych lodów. W składzie masa cukru, słodzików, sztucznych aromatów, zagęstników i poprawiaczy smaku. Chciałam Wam dziś zaproponować opcję, która świetnie sprawdzi się również dla alergików gdyż w poniższym przepisie wykluczamy mleko, jaja i cukier.

domeowe lody bez jajek cukru i mleka
Składniki:
2 banany (ok 300 g)
450 g truskawek
ewentualnie jak ktoś lubi kilka listów mięty
No i hmmmm to wszystko 🙂

Przygotowanie:
Banany bez skórki i truskawki bez szypułek mrozimy „na kamień” Wystarczy kilka godzin, ja osobiście ładuje na całą noc. Następnie te mrozidła blendujemy na gładką masę. Jak ciężko idzie podlewamy wodą mineralą. I teraz dwa wyjścia, albo taki gotowy domowy sorbet pochłaniamy, albo tak jak w moim przypadku wkładamy jeszcze na godzinę do zamrażalnika, aby jeszcze go podmrozić.  W przedstawionym przeze mnie przepisie akurat nie ma mięty, bo moje dziecko nie przepada za tym dodatkiem.

Nie dodajemy cukru. Banan nadaje dużo słodyczy. Jeśli ktoś lubi jeszcze bardziej na słodko to zmieniamy proporcje i zwiększamy ilość bananów. Pamietajcie jednak, że to automatycznie zmienia kaloryczność deseru.

lody

 

Dołącz do grupy aktywnym mam na FB:

cropped-mamy-ruszamy-projekty-proArte-Marta-Machalewska-Maciej-Mech-www.studio-proarte.pl_.jpg

Instagram, tam też jesteśmy:

iloolo11169053_10205109642593257_978717547_n

 

Ilona, mama, trener

Mama Basi, trener personalny: - instruktor lekkoatletyki - instruktor kulturystyki - instruktor fitness - trener Blackroll - trener TRX - trener PFS - trener Boot Camp

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: