Dietetyczne frytki z batata – zdrowa alternatywa dla fast food’ów!
Gdy moje czteroletnie dziecko mówi , że je frytki raz w tygodniu to jej rówieśnikom błyszczą oczy, a ich matki na tę wieść patrzą na mnie z oburzeniem – jak możesz?! Ano mogę! Czy frytki zawsze muszą być tłuste, kaloryczne i niezdrowe? NIE! Wszystko ma swoją alternatywę, często nawet smaczniejszą niż pierwowzór. Zdrowa dieta wymaga pomysłu i poszukiwania coraz to nowych rozwiązań.
Dziś mam dla Was frytki z batata!
Składniki:
– 500 g batata (to taki jeden wielki)
– 5 g oleju rzepakowego (łyżeczka od herbaty)
– tymianek, bazylia, sól (wedle gustu)
Przygotowanie:
Banał, totalny banał. Batat obieramy ze skórki, kroimy na frytki, polecam ciut grubsze. Wykładamy na blaszkę do pieczenia, lekko smarujemy olejem, posypujemy ziołami oraz solą i do pieca.
Pieczemy ok 30-40 min na termoobiegu i gotowe!
Oczywiście zamiast batata możemy zrobić wersję klasyczną ze standardowego ziemniaka.
Zobacz koniecznie:
Dołącz do grupy aktywnych Mam:
Znajdź nas na Instagramie:
Fajnym sposobem jest wrzucenie frytek do woreczka (np. zipbag), dodać olej i przyprawy i wymieszać potrząsając. A ostatnio fajnie mi wyszły kiedy rozłożyłem je na kratce a nie na blasze (blacha była pod spodem żeby nie kapało).
Pingback: Szczypta magii na talerzu, dla której warto zgrzeszyć. – Mamy ruszamy