Czekoladowe naleśniki czyli karob w kuchni
W poszukiwaniu nowości i różnorodności w naleśnikach wylądował karob. Efekt był taki, że według dzieci naleśniki były czekoladowe i bez cukru, czyli wszyscy byli zadowoleni.
Dzięki małemu zabiegowi śniadanie, które wiele razy gościło na stole było inne. Do płatków owsianych bezglutenowych, mąki kukurydzianej, jajek i mleka została dodana łyżka karobu. Czasami mała zmiana a robi dużą różnicę.
Składniki (na 5 naleśników):
- płatki owsiane bezglutenowe 100 g (można użyć zwykłych)
- mąka kukurydziana 60g
- jajko 2 sztuki
- mleko 2% 250 ml (mleko można dowolnie wymieniać)
- karob 15 g.
Składniki łączymy ze sobą w blenderze kielichowym lub przy użyciu blendera ręcznego. Dzięki temu z płatków uzyskamy mąkę owsianą. Patelnię przed smażeniem można posmarować delikatnie olejem rzepakowym lub masłem kokosowym.
Nadzienie naleśnika:
- twaróg naturalny
- jabłka duszone z cynamonem.
Naleśnik udekorowany płatkami migdałowymi i jagodami goji. Szukasz innych pomysłów na naleśniki zajrzyj naleśniki bezglutenowe
Naleśnik w liczbach: