Czekoladowe naleśniki czyli karob w kuchni

W poszukiwaniu nowości i różnorodności w naleśnikach wylądował karob. Efekt był taki, że według dzieci naleśniki były czekoladowe i bez cukru, czyli wszyscy byli zadowoleni.

naleśniki bezglutenowe

Dzięki małemu zabiegowi śniadanie, które wiele razy gościło na stole było inne.  Do płatków owsianych bezglutenowych, mąki kukurydzianej, jajek i mleka została dodana łyżka karobu.  Czasami mała zmiana a robi dużą różnicę.

Składniki (na 5 naleśników):

  • płatki owsiane bezglutenowe 100 g (można użyć zwykłych)
  • mąka kukurydziana 60g
  • jajko 2 sztuki
  • mleko 2% 250 ml (mleko można dowolnie wymieniać)
  • karob 15 g.

Składniki łączymy ze sobą w blenderze kielichowym lub przy użyciu blendera ręcznego. Dzięki temu z płatków uzyskamy mąkę owsianą. Patelnię przed smażeniem można posmarować delikatnie olejem rzepakowym lub masłem kokosowym.

Nadzienie naleśnika:

  • twaróg naturalny
  • jabłka duszone z cynamonem.

Naleśnik udekorowany płatkami migdałowymi i jagodami goji.  Szukasz innych pomysłów na naleśniki zajrzyj naleśniki bezglutenowe

Naleśnik w liczbach:

naleśniki bezglutenowe

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: