
Czekoladowe ciasto z cukinii i da się zjeść ze smakiem
Wiem, wiem brzmi …. delikatnie to określę dziwnie lecz jest prawdziwe i jeszcze zjedliśmy ze smakiem. Kolejny udany eksperyment w kuchni.
- jajko 4 szt
- cukinia 300 g (starta na drobnej tarce)
- olej kokosowy 50 g
- karob 60 g (lub kakao)
- morele suszone 200 g (można zastąpić daktylami lub śliwkami suszonymi)
- kasza jaglana 100 g
- łyżeczka proszku do pieczenia (dawałam bezglutenowy)
- opcjonalnie np. trochę cukru kokosowego
Najpierw ugotowałam i ostudziłam kaszę. Cukinię umyłam, starłam na tarce i odstawiłam na sitku aby ją odsączyć. Pozostawiłam około 15 min a następnie solidnie wycisnęłam. Składniki (poza cukinią) zblendowałam ze sobą, na koniec dodałam cukinię i połączyłam z pozostałymi składnikami również blenderem.
Całą masę wlałam do formy i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 min.
Cała porcja w liczbach wygląda następująco:
Ciasto podzieliłam na 12 sporych kawałków, jeden kawałek, to około 155 kcal. Dla lubiących „na słodko” polecam dodać cukier puder na wierzch lub coś słodzącego (poza morelami) do masy.
Inne pomysły na DESERY.
Dołącz do grupy aktywnym mam na FB:
Instagram, tam też jesteśmy:

Omlet z borówkami w dwóch wersjach
Może Ci się spodobać

Mus czekoladowy bez mleka i bez jaj.
28/10/2016
Sorbety – lody bez jaj, bez cukru i bez mleka [PRZEPIS]
14/01/2015