Czekoladowe ciasto z cukinii i da się zjeść ze smakiem

Wiem, wiem brzmi …. delikatnie to określę dziwnie lecz jest prawdziwe i jeszcze zjedliśmy ze smakiem. Kolejny udany eksperyment w kuchni.

czekoladowe ciasto z cukinni Składniki:

  • jajko 4 szt
  • cukinia 300 g (starta na drobnej tarce)
  • olej kokosowy 50 g
  • karob 60 g (lub kakao)
  • morele suszone 200 g (można zastąpić daktylami lub śliwkami suszonymi)
  • kasza jaglana 100 g
  • łyżeczka proszku do pieczenia (dawałam bezglutenowy)
  • opcjonalnie np. trochę cukru kokosowego

Najpierw ugotowałam i ostudziłam kaszę. Cukinię umyłam, starłam na tarce i odstawiłam na sitku aby ją odsączyć. Pozostawiłam około 15 min a następnie solidnie wycisnęłam. Składniki (poza cukinią) zblendowałam ze sobą, na koniec dodałam cukinię i połączyłam z pozostałymi składnikami również blenderem.

Całą masę wlałam do formy i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 min.

ciasto czekoladowe fitCała porcja w liczbach wygląda następująco:

ciasto z cukinii kcalCiasto podzieliłam na 12 sporych kawałków, jeden kawałek, to około 155 kcal. Dla lubiących „na słodko” polecam dodać cukier puder na wierzch lub coś słodzącego (poza morelami) do masy.

Inne pomysły na DESERY.

 

Dołącz do grupy aktywnym mam na FB:

cropped-mamy-ruszamy-projekty-proArte-Marta-Machalewska-Maciej-Mech-www.studio-proarte.pl_.jpg

Instagram, tam też jesteśmy:

iloolo11169053_10205109642593257_978717547_n

 

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: