Czekoladowe ciasto z batatów
Rocznica ślubu tak więc na śniadanie ciasto prawie czekoladowe 😛 A kto zabroni ?!
Składniki:
- bataty 900 g
- jajka 4 szt
- mąka ryżowa 80 g
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- karob 70 g (lub kakao).
Batyty obrać, ugotować i odstawić do wystygnięcia. Następnie zblendować wszystkie składniki. Można dodać coś do dosłodzenia cukier, stevia…. ewentualnie można użyć odżywki białkowej czekoladowej zmniejszając ilość mąki. Formę wysmaruj tłuszczem np. olejem kokosowym. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Gdy ostygnie wstaw do lodówki jeśli chcesz aby było bardziej „ścisłe”. Można podać z cukrem pudrem, posypać karobem, można pokusić się o czekoladę 🙂
Inna propozycja dla łasuchów omlet gryczany
Wartości odżywcze (10 kawałków, czyli 1 kawałek ma około 150 kcal B 4,9 g W 30,5 g T 2,2 g)
Wartość energetyczna | 1498 kcal |
Białko | 49.16 g |
Tłuszcze | 22.33 g |
Węglowodany strawne | 305.29 g |
Błonnik | 28.84 g |
Dołącz do grupy aktywnych Mam:
Instagram:
Może Ci się spodobać

Fit ciasto w 15 min, czy to możliwe? [PRZEPIS]
21/01/2020
Pyszne gofry bezglutenowe [PRZEPIS]
12/02/2019