Czekoladowe ciasto z fasoli bez mąki, bez glutenu.

Eksperymentować w kuchni się nie boję, tylko ostatnio z braku czasu jakoś mało nowości. W szale zakupów nabyłam drogą kupna słoik fasoli czerwonej. Pomysłu brakowało co z nią zrobić lecz koleżanki z drużyny Mamy ruszamy przyszły z pomocą i oznajmiły, że można zrobić ciasto. Podały mi kilka przepisów. Rozmowa odbywała się w trakcie biegania więc zapamiętałam trochę tego, trochę tamtego. Człowiek nie taki, żeby sobie nie poradził. Przejrzałam co w domu jest dostępne i powstało ciasto. Tak z czystym sumieniem mogę napisać CIASTO. Bardzo dobre ciasto. Nigdy bym nie powiedziała, że to co jem jest z fasoli 🙂

Składniki na ciasto z fasoli:

  • słoik czerwonej fasoli (masa netto bez zalewy 400 g)
  • dwa małe dojrzałe banany
  • dwa, trzy jajka (w zależności od rozmiaru, Tak, wiem na zdjęciu brakuje jajek dobrze, że nie zapomniałam o nich w trakcie przygotowywania ciasta.)
  • trzy łyżki karobu (można użyć kakao)
  • jedna łyżka olej kokosowy oraz do wysmarowania blaszki (można zrezygnować z dodawania do ciasta)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej lub proszek do pieczenia
  • cukier 2 łyżki (ja dodałam kokosowego) – oczywiście można użyć miodu, syropu itd.

 

Składniki na polewę czekoladową:

  •  2-3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki karobu lub kakao
  • 2-3 łyżki wody
  • łyżka cukru (ja użyłam kokosowego).

Cisto jest proste w wykonaniu. Spokojnie możesz zaangażować do pomocy dzieci.

Przygotuj wszystkie składniki oraz blaszkę. Blaszkę nasmaruj tłuszczem. Piekarnik nastaw na 190 stopni, zanim przygotujesz ciasto powinien się już rozgrzać.

Fasolę dokładnie opłucz i odsącz na sitku. Następnie wrzuć ją do miski i dodaj pozostałe składniki. Wszystko zblenduj na gładką masę. Sprawdź czy skórki od fasoli dobrze się zmiksowały. Zamiast używać blendera ręcznego możesz spokojnie wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym. Powstałą masę przelej do blaszki. Piecz około 50 – 55 min, chyba bardziej precyzyjne będzie stwierdzenie „piecz do suchego patyczka”.

Polewa jest banalna w wykonaniu. Wszystkie składniki przełóż do garnuszka. Mieszaj do zagotowania. Gdy się zagotuje, polewa jest gotowa. Taką ciepłą czekoladą polewasz ciasto i niestety odstawiasz do wystygnięcia.

Uwaga jest dobre.

 

Więcej słodkich przepisów: desery/przekąski  (klik).

Sporo czasu poświęciłam aby powstał ten tekst. Teraz liczę na Ciebie, bo tworzymy, to miejsce również z myślą o Tobie. Bądźmy w kontakcie:


Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: