desery/przekąski,  JEDZENIE

Proteinowe ciastka owsiane, bez glutenu i bez jajek

Jakby się człowiek nie starał, jakby nie unikał i kombinował to do słodkiego ciągnie. Takie życie. Tak jesteśmy zaprogramowani, że jak widzimy łakocie to nas kuszą.
Zatem nie pozostaje nic innego jak szukać słodkich rozwiązań bez cukru i utwardzanych tłuszczy…
ciastka proteinoweInspiracją do tych ciastek była DIETA bez DIETY, której autorka na swoim instagramie wrzuciła propozycję podobnych ciastek. My w nich trochę pogrzebaliśmy i podbiliśmy w nich białko. Innym razem dorzuciliśmy jeszcze żurawinę. W konsekwencji wyszło …

Składniki:
– 2 banany
– 12 łyżek płatków owsianych (w zależności od diety glutenowe lub bezglutenowe)
– 20 g odżywki białkowej (u nas waniliowa)
– mała garść żurawiny suszonej

Przygotowanie:
Banany gnieciemy widelcem, w wersji dla leniwych … bzium blenderem. Dodajemy do nich płatki owsiane i odżywkę białkową, mieszamy łychą. I to wszystko.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łyżką formujemy ciastka i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni,  ok 15 min z termoobiegiem. Oczywiście czasu pilnujemy indywidualnie, bo wiadomo piekarnik piekarnikowi nie równy, a i grubość ciastek ma znaczenie.
DIETA bez DIETY zaproponowała także wersję szybką, czyli z mikrofali. W takiej sytuacji ciasteczka pieczemy 1,5 min z jednej i 1,5 min z drugiej strony. Sprawdziliśmy! Wychodzi. Jednak osobiście uważam, że smaczniejsze są z piekarnika.

ciastka proteinowe z zurawiną

Dołącz do grupy aktywnych Mam:cropped-mamy-ruszamy-projekty-proArte-Marta-Machalewska-Maciej-Mech-www.studio-proarte.pl_.jpg

 

 

Instagram:

ilo olo11169053_10205109642593257_978717547_n

Mama Basi, trener personalny: - instruktor lekkoatletyki - instruktor kulturystyki - instruktor fitness - trener Blackroll - trener TRX - trener PFS - trener Boot Camp

komentarze 3

  • asiula

    Jest opcja czymś zasypiać banany? Bo niestety mam na nie uczulenie 🙁 🙁 a ciasteczka wyglądają tak smakowicie ♡

  • Anna

    Bardzo fajny przepis, mi od dawna smakują takie rzeczy bardziej niż słodycze ze sklepów. Oczywiście cukier uzależnia i jedząc takie ciasteczka ze sklepu, w których połowa zawartości to cukier, czujemy niezły skok insuliny, ale ja się po prostu przyzwyczaiłam do własnych wypieków i dobrze mi z tym 🙂

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: