Chleb bananowy z mąki kasztanowej
Fakt, że ze swojego codziennego jadłospisu usunęłam cukier nie oznacza, że nie staram się rozpieszczać słodkościami. Jaki ten chleb a może i ciasto jest dobre, a to jak się nazywa nie ma znaczenia. Chcesz się przekonać czy to chleb czy ciasto wypróbuj to bezglutenowe i mało pracochłonne cudo.
Składniki:
- 6 jajek
- 250 g mąki kasztanowej (gdy duże jaja to może być potrzeba dosypania)
- banan (niedojrzały)
- 2 banany dojrzałe.
Jajka, niedojrzałego banana (dlaczego niedojrzały do środka? bo ma skrobię) i mąkę dokładnie mieszamy ja użyłam do tego blendera. Dojrzałe banany pokroiłam w plasterki i dodałam już do gotowej masy. Formę posmarowałam lekko olejem kokosowym i do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 min.
Do środka spokojnie można dodać inne dodatki np. suszone morele itp. wtedy będzie jeszcze słodsze.
Pokochałam mąkę kasztanową, jest to mąka z kasztanów jadalnych, bezglutenowa. Chyba z mąk, które używałam jest najbardziej zbliżona do „normalnej” chociaż przez brak glutenu nie wyrasta tak dobrze. Co ciekawe pod wpływem temperatury zmienia swój kolor na lekko brązowy, według moich dzieci na mleczną czekoladę 😛 Ma lekko słodkawy smak więc używam ją do dań „na słodko” takich jak naleśniki, placki, gofry itp.
Mąka kasztanowa jest bogata w węglowodany, zawiera około:
- białko 7 g
- tłuszcze 4 g
- węglowodany 70 g.
A teraz żeby nie było zbyt pięknie, ta miłość jest dość kosztowna ceny kasztanowego pyłu zaczynają się od około 40 zł za kilogram.
Dołącz do grupy aktywnych Mam:
Instagram:
Może Ci się spodobać

Omlet z borówkami w dwóch wersjach
02/08/2015
Prosty owocowy mus czekoladowy
01/12/2016
Jeden komentarz
Pingback: